Ο Γάλλος πρόεδρος, δύο μήνες μετά τις εκλογές-σοκ, διόρισε τελικά πρωθυπουργό στη θέση του Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 16 Ιουλίου. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επελέγη μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, θα αναλάβει το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει μια τρικομματική Εθνοσυνέλευση χωρίς την παραμικρή πλειοψηφία. Για να κυβερνήσει, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να δημιουργήσει συνασπισμούς και παράλληλα, να αντιμετωπίσει τα εξ αριστερών πυρά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του οποίου η υποψήφια για το Ματινιόν δεν αποτέλεσε επιλογή του Γάλλου προέδρου.
Ποιος είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Μπαρνιέ έχει μακρά πορεία στη γαλλική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Μέλος μιας σειράς γκωλικών κομμάτων (UDR, RR, UMP και Ρεπουμπλικάνοι), ο Μπαρνιέ έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων ως υπουργός Περιβάλλοντος από το 1993 έως το 1995, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το 1995 έως το 1997, υπουργός Εξωτερικών από το 2004 έως το 2005 και υπουργός Γεωργίας και Αλιείας από το 2007 έως το 2009.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο Μπαρνιέ διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών από το 2010 έως το 2014 και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από το 2010 έως το 2015. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2019 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στην Ομάδα Δράσης για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Task Force 50/TF50) και στη συνέχεια, από το 2019 έως το 2021, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο (UK Task Force/UKTF).
Τον Αύγουστο του 2021, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκή υποστήριξη στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών του 2021.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, ο Μπαρνιέ διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο 73χορνος βετεράνος της πολιτικής είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας. Μέχρι τώρα, το ρεκόρ του γηραιότερου ατόμου που ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού κατείχε ο Πιερ Μπερεγκοβουά (66 ετών όταν ανέλαβε το 1992). Διαδέχεται τον Γκαμπριέλ Αττάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας - ήταν 34 ετών όταν διορίστηκε τον Ιανουάριο.
Οι προκλήσεις
Πρόκληση για τον Μπαρνιέ η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2025, μέσα από ένα κοινοβούλιο που δεν έχει κλείσει, τη στιγμή που η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.
Από τις πρώτες αντιδράσεις στάθηκε σαφές ότι ο Μπαρνιέ θα πρέπει έτσι να χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές του δεξιότητες για να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να επιβιώσει πρότασης μομφής και να θέσει τέλος στη σοβαρότερη πολιτική κρίση της Πέμπτης Δημοκρατίας. Έργο που μοιάζει με αδύνατη αποστολή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός.
Το στοίχημα του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο απέτυχε, με τον κεντρώο συνασπισμό του να χάνει δεκάδες έδρες και κανένα κόμμα να μην κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.
Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς ήρθε πρώτη, αλλά ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού άλλα κόμματα δήλωσαν ότι θα το καταψήφιζαν αμέσως.
Καταδικάζει την επιλογή ο Μελανσόν - Πώς αντέδρασε η ακροδεξιά
Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής του Νέου Λαϊκού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν, που δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών εκλάπη από τον γαλλικό λαό.
Ο Μελανσόν καταδίκασε την επιλογή του Μακρόν, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού.
«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Μελανσόν. «Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό... Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν. Η αριστερή συμμαχία κατηγόρησε τον Μακρόν ότι αγνόησε το αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό. Η Ματίλντ Πανό, βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα».
Σε βίντεο που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «προσωπικότητα την πλησιέστερη» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» μεθαύριο, Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.
«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της: ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από το κόμμα που κατατάχθηκε στην 4η θέση» στις βουλευτικές εκλογές, αναφερόμενος στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ.
Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής λέγοντας ότι δεν θα προτρέξει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ζορντάν Μπαρντελά, τονίζοντας ότι το κόμμα του «θα κρίνει εκ του αποτελέσματος την ομιλία για τη γενική πολιτική» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του.
«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι επείγουσες ανάγκες των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X.
Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η επιλογή Μπαρνιέ δεν έφερε ούτε στην ακροδεξιά κάποιον ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Ο Σεμπαστιάν Σενί, βουλευτής του RN, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό στο BFM TV ότι το ακροδεξιό κόμμα θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας.
«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία επί 40 χρόνια», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του RN Λοράν Ζακομπελί στο TF1.
Με πληροφορίες από BFMTV, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-DPA