Η επικράτηση της Λεπέν με ποσοστό 33% στις γαλλικές εκλογές, δείχνει την αποδοκιμασία του γαλλικού λαού στην πολιτική Μακρόν αλλά και στην προσέγγιση της αριστεράς, στα θέματα, της ένταξης των μεταναστών, της ασφάλειας, της αμυντικής πολιτικής κ.α.
Η Λεπέν πέτυχε το ποσοστό αυτό χρησιμοποιώντας ρητορική η οποία άγγιζε τους προβληματισμούς και τα καθημερινά προβλήματα του μέσου πολίτη, αποδοκιμάζοντας πολιτικές οι οποίες, έθεταν σε δοκιμασία τα όρια οικονομικής αντοχής των νοικοκυριών, δρομολογούσαν την αποστολή Γάλλων στρατιωτών εκτός χώρας (Ουκρανία), αλλά και πολιτικές οι οποίες όχι μόνο δεν έλυναν τα προβλήματα ασφάλειας, αλλά και δεν υποσχόταν λύσεις ορατές στο άμεσο μέλλον.
Η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία μαζί με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών δοκιμάζει και τα φυσικά όρια αντοχής των λαών. Η πιθανή τελική επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, θα επηρεάσει την οπτική προσέγγισης του Ουκρανικού και της υποστήριξης προς το Κίεβο και θα επενδύσει σε λύσεις οι οποίες δεν θα έχουν σχέση με τη συνέχιση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, αλλά θα εστιάσουν στις διαπραγματεύσεις.
Το θέμα αυτό θα πρέπει να συνεξετασθεί και με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αφού μία πιθανή επικράτηση Τράμπ θα δρομολογούσε άλλες λύσεις με το βλέμμα στραμμένο όχι στη στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά στις συνομιλίες.
Επίσης, η επικράτηση των ακροδεξιών στη Γαλλία, θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο προσέγγισης και επίλυσης των θεμάτων που άπτονται του μεταναστευτικού, αφού οι ταραχές του περασμένου έτους στη Γαλλία αποτέλεσαν ένα πολύ ενδεικτικό μάθημα της αποτυχίας του συστήματος ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Το εκλογικό αποτέλεσμα με την επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ασχοληθούν με τα άμεσα θέματα ασφάλειας, οικονομίας και καθημερινότητας των πολιτών, αποφεύγοντας την εφαρμογή ξενόφερτων πολιτικών και μοντέλων.
Τα ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, αναπαράγουν και εξάγουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και οικονομίας στις χώρες της Ευρώπης τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι κυβερνήσεις.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.