Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Ναι» στη συζήτηση για πρόταση μομφής κατά του Μακρόν
Benoit Tessier/Pool photo via AP
Benoit Tessier/Pool photo via AP

Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Ναι» στη συζήτηση για πρόταση μομφής κατά του Μακρόν

Το «πράσινο φως» για τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Γάλλου προέδρου που κατέθεσε η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν έδωσε σήμερα το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης. Μια μακρά διαδικασία ξεκινά τώρα για τον Εμανούελ Μακρόν, με τη Figaro να σημειώνει ότι οι συζητήσεις θα διεξαχθούν εντός λίγων εβδομάδων στη νομοθετική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης και, πιθανότατα, σε δημόσια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο.

Η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει «σχεδόν καμία πιθανότητα επιτυχίας» καθώς πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου. 

Με κυρίαρχη την Αριστερά με 12 από τις 22 θέσεις, το Παλαί Μπουρμπόν θα προωθήσει τώρα αυτή την πρόταση απομάκρυνσης του προέδρου, που κατέθεσαν 81 βουλευτές από τις τάξεις των Ανυπότακτων, των Οικολόγων και των Κομμουνιστών, στη νομοθετική επιτροπή, χωρίς όμως να υποχρεούται να ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Αφού το κείμενο της πρότασης μελετηθεί από την επιτροπή, το Σώμα θα πρέπει να το εγγράψει στην ημερήσια διάταξη της Βουλής. 

Ο Μελανσόν χαιρέτισε τα «σπουδαία νέα» στο X και τόνισε ότι «η αξιοπρέπεια του κυρίαρχου λαού αντιπροσωπεύεται από το NFP».

«Σοβαρή παράβαση καθήκοντος»

Όπως αναφέρει το TF1, η διαδικασία παραπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας ορίζεται από το άρθρο 68 του Συντάγματος: «[Ο Πρόεδρος] μπορεί να παραπεμφθεί μόνο σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων του που είναι προδήλως ασυμβίβαστη με την άσκηση της εντολής του».

Ο νόμος της 24ης Νοεμβρίου 2014 διευκρινίζει ότι η πρόταση ψηφίσματος πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τουλάχιστον «το ένα δέκατο των μελών της συνέλευσης ενώπιον της οποίας έχει κατατεθεί», δηλαδή 58 βουλευτές, εξηγεί η La Chaîne Parlementaire.

Το κείμενο των Ανυπότακτων θεωρεί ότι η άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού τη Λουσί Καστέτς, υποψήφια του NFP, αποτελεί «σοβαρή παραβίαση του καθήκοντος [που έχει να] σεβαστεί τη βούληση» του λαού, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία της Αριστεράς αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές, με 193 έδρες.

Επόμενο βήμα η συζήτηση στην επιτροπή

Η πρόταση θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής νομικών θεμάτων προς εξέταση. Τα 73 μέλη της επιτροπής θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή θα απορρίψουν το κείμενο. Ωστόσο, τα μέλη του Νέου Λαϊκού Μετώπου διαθέτουν μόνο 24 έδρες από τις 73. 

Με πληροφορίες από Le Figaro, TF1, BFMTV

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια