Η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της συνθήκης New START ακόμα και μετά την αναστολή της συμμετοχής της, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να τηρεί τους περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των πυραύλων που μπορούν να αναπτυχθούν για το υπόλοιπο ισχύος της συνθήκης, έως το 2026.
«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να αναστείλουμε την συνθήκη New START μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Στον «πάγο» η συνθήκη New START για τα πυρηνικά
Νωρίτερα σήμερα η ρωσική Δούμα ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο που είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με την αναστολή της συμμετοχής στη συνθήκη NewSTART για τα πυρηνικά.
Ο Πούτιν, χωρίς να παραθέσει στοιχεία, δήλωσε ότι κάποιοι στην Ουάσινγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσουν το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές. «... Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε και εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Τι προβλέπει η συνθήκη
Η συνθήκη που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, αποσκοπεί στο να περιορίσει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι χώρες.
Επιτρέπει σε κάθε χώρα να ελέγχει το πυρηνικό οπλοστάσιο της άλλης, αν και οι εντάσεις για την Ουκρανία είχαν ήδη οδηγήσει στη διακοπή των επιθεωρήσεων.
Διεθνείς αντιδράσεις
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, από την Αθήνα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, χαρακτήρισε την αναστολή του ρόλου του Πούτιν στη συνθήκη για τα πυρηνικά «βαθιά ατυχή και ανεύθυνη».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι καθιστά τον κόσμο πιο επικίνδυνο και κάλεσε τον Πούτιν να το ξανασκεφτεί.
Γαλλία και Βρετανία κάλεσαν επίσης τη Μόσχα να επανεξετάσει τη στάση της. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο κόσμος χωρίς έλεγχο των πυρηνικών θα ήταν επικίνδυνος.
Διαβάστε ακόμα:
Η Ρωσία πραγματοποίησε αποτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
ΟΗΕ: Ο κόσμος χωρίς έλεγχο των πυρηνικών θα ήταν επικίνδυνος
Γαλλία και Βρετανία καλούν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συνθήκη για τα πυρηνικά
Μπλίνκεν: Aνεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη New START