Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία από αύριο και για 30 ημέρες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία από αύριο και για 30 ημέρες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στην ουκρανική βουλή, η οποία και έκανε αποδεκτή, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο τα μεσάνυχτα για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Νωρίτερα, κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησε το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας, την ώρα που η ανησυχία για τον κίνδυνο γενικευμένης ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης αυξάνεται διεθνώς, με το Λονδίνο να θεωρεί «πολύ πιθανό» ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει... και το Κίεβο.

 Δύο 24ωρα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, που ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο ρώσος πρόεδρος, την ανησυχία της Δύσης, αλλά και την κριτική για άνεμο «μεγαλοϊδετισμού» στο Κρεμλίνο πυροδοτούν εξελίξεις στο στρατιωτικό, αλλά και στο επικοινωνιακό πεδίο.

Τη «σκυτάλη» από τον ρώσο πρόεδρο, ως προς τα εδάφη που φέρεται να δώρισε στην Ουκρανία ο Λένιν, πήρε η κρατική τηλεόραση, που παρουσίασε «αναθεωρημένους» χάρτες. Συγκεκριμένα, παρουσίασε γράφημα με τα εδάφη που «χαρίστηκαν» από Τσάρους, τον Στάλιν, τον Λένιν και τον Χρουτσόφ. 

Στο μεταξύ, έχοντας λάβει το πράσινο φως από το ρωσικό κοινοβούλιο για έναρξη της αποστολής στρατού στην Ουκρανία, ο Πούτιν αποσύρει τους διπλωμάτες του από τη γειτονική του χώρα. 

Από την πλευρά της η Δύση απαντά με «βροχή» κυρώσεων στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18 - 60 ετών, κάλεσε τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία «αμέσως» και αποφάσισε κυρώσεις κατά ρώσων βουλευτών. Επιπλέον, το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Διαδηλώσεις κατά της αποστολής ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στη Μαριούπολη, αλλά και στο Βερολίνο.

Ήδη, 150.000 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται προ των πυλών του, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, αναπτυγμένοι στα σύνορα. Ο φόβος σύρραξης προκαλεί νέους τριγμούς στις διεθνείς αγορές με το πετρέλαιο να αγγίζει ρεκόρ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνει ότι η εισβολή ήταν εξαρχής και παραμένει το βασικό σχέδιο του Πούτιν.

Από την πλευρά της η Κίνα πήρε θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση, κάνοντας λόγο για διασπορά «φόβου και πανικού» από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της χώρας»

 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο, τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία είχε δολοφονηθεί από τις ουκρανικές αρχές πολύ πριν την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

«Βροχή» κυρώσεων

 

Εντωμεταξύ, την πρώτη δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας ανακοίνωσαν Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και Καναδάς, Αυστραλία και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ότι κλείνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας. 

Το πιο «ηχηρό» μήνυμα φαίνεται πως έστειλε η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε το «πάγωμα» του αγωγού Nord Stream 2, προκαλώντας αντιδράσεις στη Μόσχα και παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και νυν αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος «καλωσόρισε» τους Ευρωπαίους στον νέο κόσμο του... πανάκριβου φυσικού αερίου.


Το «κόστος» της ελευθερίας

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας έχουν κόστος, κατά το χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, διαμηνύοντας πως «η εισβολή ήταν εξαρχής το σχέδιο του Πούτιν».

Στο ίδιο πνεύμα και ο γγ του ΝΑΤΟ, οποίος ανακοίνωσε ότι περιμένει «μείζονα επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο φόβος της σύρραξης αυξάνεται, προκαλώντας νέους τριγμούς στις αγορές, με το πετρέλαιο να κάνει νέο ράλι και να αγγίζει χθες Τρίτη ρεκόρ επταετίας.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι η καλύτερη λύση.

Παραβάσεις της εκεχειρίας

 

Στο στρατιωτικό πεδίο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.