Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς πολλά κράτη καταγράφουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε προ ημερών, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία, χωρίς να επιβληθούν ολικά lockdown. Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» βρίσκονται πάλι τα κρούσματα ξανά στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της Γαλλία, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Βελγίου και της Πολωνίας.
Την ίδια στιγμή προβληματισμό και αυξημένη εγρήγορση σε ειδικούς και κυβέρνηση προκαλεί η σταθεροποίηση του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού σε επίπεδα άνω των 200 σε ημερήσια βάση, ενώ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζουν να καταγράφουν οι περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σήμερα δε ανακοινώθηκαν 264 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Τριάντα ένα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, λίγο πάνω από το 1 βρίσκεται στην Ελλάδα ο δείκτης R για την μετάδοση του κορονοϊού, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας και στην Ελλάδα.
Μιλώντας μάλιστα στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο κ. Σύψας υπογράμμισε την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης» για να συμπληρώσει πως η υπέρβαση του ορίου του 1 υπολογίζεται ότι σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα λήψης των μέτρων σημείωσε ότι τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν πως «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μηνός και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση» και πρόσθεσε ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κρούσματα που δεν ανιχνεύονται αλλά δεν πιστεύω ότι είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται».
Το μέλος της επιτροπής έκανε λόγο και για «την πανδημία της παραπληροφόρησης που ακολουθεί μια πανδημία και παίζει ρόλο στη διασπορά της καθώς πείθει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα μέτρο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η μεγάλη πλειοψηφία αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι θα διολισθήσουμε σε τέτοιου είδους μεγάλες εικόνες παραπληροφόρησης» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος, τέλος, χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα και λόγω κλίματος και γιατί ανοίγουν τα σχολεία που σε κάποιο βαθμό θα επιβαρύνουν το δείκτη R αλλά και γιατί αναγκαστικά υπάρχει υπερπληθυσμός στα αστικά κέντρα με χρήση των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και η εποχική γρίπη.
Η κατάσταση στην Ευρώπη
Η Γαλλία κατέγραψε την Πέμπτη ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων (4.771), τις περισσότερες μετά τον Μάιο, ενώ κατά την εβδομάδα 10-16 Αυγούστου διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 46%.
Στην Ιταλία, οι αρχές επιβεβαίωσαν 947 νέα κρούσματα το περασμένο εικοσιτετράωρο, τα περισσότερα από τις 14 Μαϊου και 9 νέους θανάτους. Σε όλη την χώρα, εξήντα εννέα άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι Βρυξέλλες στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν 120 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας της χώρας, οι Βρυξέλλες είχαν την περασμένη εβδομάδα 67,5 θετικές περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, ενώ 15 ημέρες πριν είχαν 58,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Κατακόρυφη η αύξηση των κρουσμάτων και στην Πολωνία με 903 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή από την αρχή της πανδημίας.
Στην Αυστρία, ο αριθμός αναπαραγωγής (αριθμός R) του κορωνοϊού στην Αυστρία έχει αυξηθεί στο 1,31 και επίσης αύξηση κατά 9,9% παρουσιάζει ο εκτιμώμενος ημερήσιος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων όπως ανακοινώθηκε χθες από την Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES) στη Βιέννη.
Ιδιαίτερος ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών και στη Γερμανία, όπου εκτός από την έξαρση της πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφηκαν κρούσματα COVID-19 σε 41 σχολεία του Βερολίνου, παρότι τα παιδιά φορούσαν μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους και τα διαλείμματα αλλά όχι κατά τη διδασκαλία.
Ενα βήμα πριν από το ολοκληρωτικό lockdown βρίσκεται το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, ενώ η καραντίνα θα αυστηροποιηθεί σε πολλές περιοχές στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, όπως το Όλνταμ το Μπλάκμπερν και σε τμήματατης περιφέρειας του Πεντλ. Αυτό γιατί ο δείκτης R της αναπαραγωγής των κρουσμάτων Covid-19 στη Βρετανία αυξήθηκε και ενδεχομένως τώρα βρίσκεται άνω του 1, γνωστοποίησε χθες το Κυβερνητικό Γραφείο για την Επιστήμη. Η Βρετανία είναι η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με περισσότερους από 41.400 νεκρούς και 322.000 και πλέον θετικά κρούσματα.
Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει η Ισπανία, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί πάνω από 66.905 νέες λοιμώξεις, οι περισσότερες σε όλη την Ευρώπη. Με βρετανικό φλέγμα, ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, Φερνάντο Σιμόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» και προέβλεψε ότι με αυτό το ρυθμό μετάδοσης, ακόμα και αν τα κρούσματα είναι ήπια, το σύστημα υγείας θα καταπονηθεί πολύ.