Για «αλαζονική συμπεριφορά» απέναντι στους μετανάστες κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, καλώντας τις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα αυτές «που διδάσκουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους».
Συγκεκριμένα, αρχικά ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε πως σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικά στην περιοχή όπου βρίσκεται η χώρα του, οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για λόγους όπως η τρομοκρατία, οι συγκρούσεις, ο εμφύλιος πόλεμος, η πείνα και η πείνα και πρόσθεσε πως σήμερα, ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει προσεγγίσει τα 110 εκατομμύρια, ενώ 35,3 εκατομμύρια από αυτούς συνεχίζουν τη ζωή τους σε καθεστώς πρόσφυγα εκτός της πατρίδα τους και 62,5 εκατομμύρια από αυτούς αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στις ίδιες τους τις χώρες.
«Η στάση μας απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, που αποτελούν παγκόσμια πρόκληση, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας μαζί με την ασφάλεια της χώρας μας. Το έθνος μας, το οποίο προστατεύει εδώ και αιώνες όσους διαφεύγουν από διώξεις χωρίς καμία διάκριση, έχει επιδείξει την ίδια ευσυνείδητη στάση απέναντι στις κρίσεις στην περιοχή μας, από τη Συρία έως την Ουκρανία. Εκπληρώνοντας πάντα το καθήκον της ανθρωπιάς και της γειτονίας, η Τουρκία υποστηρίζει την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των αιτούντων άσυλο στις πατρίδες τους και υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για το σκοπό αυτό», συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία τόνισε πως «απορρίπτουμε τη ρητορική μίσους κατά των προσφύγων, τη νεοναζιστική ιδεολογία, τη μουσουλμανική και την ξενοφοβία, που έχουν ριζώσει στις δυτικές χώρες και εξαπλώνονται σε άλλες κοινωνίες σαν δηλητηριώδης κισσός» , καθώς «βλέπουμε αυτά τα νοσηρά ρεύματα, που δεν θεωρούν κανέναν άλλον εκτός από τη δική τους φυλή, κουλτούρα και πίστη ως άνθρωπο, ως απειλή για τις ανθρώπινες αξίες και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας».
«Η αλαζονική νοοτροπία που έλκει τις ρίζες της από την αποικιοκρατία έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μετατροπή της Μεσογείου, που υπήρξε λίκνο πολιτισμών σε όλη την ιστορία, σε ένα τεράστιο νεκροταφείο προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Η ανθρωπιστική τραγωδία στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, είναι το πιο πρόσφατο και ντροπιαστικό παράδειγμα αυτού», είπε ακολούθως.
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα οι χώρες που δίνουν διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλους εκτός από τον εαυτό τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
«Το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν τη μετανάστευση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό στην πηγή. Η επιτυχία και η εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με την ενεργό συμβολή της Τουρκίας, είναι καθοριστικής σημασίας από αυτή την άποψη. Καλούμε όλα τα σχετικά μέρη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες τόσο για την εφαρμογή του Συμφώνου όσο και για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του», είπε, μεταξύ άλλων.