Την άποψη ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, όπως και από οποιαδήποτε άλλη δύναμη γενικότερα, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εξέφρασε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Ας είμαστε ψύχραιμοι. Είναι μια σημαντική εξέλιξη η επικαιροποίηση του δόγματος, αλλά πιθανόν πρόκειται για ψυχολογικό εκβιασμό. Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι δύσκολη η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και οποιαδήποτε άλλη δύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε αναφέροντας: «Θα έλεγα να παραμείνουμε ψύχραιμοι στην παρούσα φάση. Ναι, είναι εξέλιξη η αλλαγή, όπως λένε οι Ρώσοι, του πυρηνικού δόγματος της χώρας τους όμως αν δείτε πρόχειρα το παλαιό με το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, δεν θα δείτε ιδιαίτερες διαφορές. Κυρίως η Ρωσία στη νέα έκδοση του δόγματος της αρχίζει να περιγράφει τη Δύση με τον τίτλο ''Συνολική Δύση'' σε περίπτωση που δεχθεί δηλαδή μια επίθεση από συνασπισμούς κρατών και τότε θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Στη συνέχεια, στήριξε την άποψή του ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κλιμάκωση της κρίσης, με το γεγονός ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ της αποσυμπίεσης της κατάστασης, κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές: «Γιατί να το κάνει ο Πούτιν αυτό τώρα; Γιατί δηλαδή θεωρητικά ο Πούτιν να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών του όπλων, ειδικά τώρα που έχει εκλεγεί και ο Τραμπ και περιμένει ο ίδιος μια πιθανή πρωτοβουλία για αποσυμπίεση της κατάστασης; Και αν υποθέσουμε ότι η Ρωσία επιλέξει τον καταστροφικό δρόμο της των πυρηνικών όπλων, ποιος θα τη στηρίξει;
Θα τη στηρίξει η Κίνα, θα τη στηρίξει η Ινδία, θα τη στηρίξει η Σαουδική Αραβία, θα τη στηρίξει η Βραζιλία; Ποιος θα στηρίξει τη Ρωσία σε περίπτωση μιας τέτοιας απόφασης; Εκτιμώ λοιπόν ότι αν αυτό το έκανε, θα είχε τότε πλήρη διεθνή απομόνωση, θα δυσκόλευε σε τεράστιο βαθμό τη θέση της και εκτιμώ ότι δεν θα είχε καμία γεωπολιτική ωφέλεια στο πεδίο. Άρα, η εκτίμησή μου είναι ότι πρόκειται για ψυχολογικό εκβιασμό και λιγότερο για μια υπαρκτή απειλή», επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Ερωτηθείς σχετικά με το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν στον Β. Ζελένσκι για χρήση των αμερικανικής κατασκευής πυραύλων, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως πράγματι έχει προκαλέσει έκπληξη η εν λόγω απόφαση: «Δεν γνωρίζουμε αν είχε συζητήσει με τον Τραμπ κάτι τέτοιο στη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο πριν από λίγες ημέρες. Κανείς μας δεν θα μάθει ενδεχομένως ποτέ το περιεχόμενο εκείνης της συζήτησης. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν στο τέλος της θητείας του θέλει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης της ουκρανικής πολεμικής μηχανής.
Μόνο που στο πεδίο τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μπορεί η Ουκρανία να έχει αυτή τη στιγμή την ευχέρεια των αμερικανικών όπλων για να τα χρησιμοποιήσει, εννοώ όμως, δείτε στο χάρτη στην περιοχή Κουρσκ η εισβολή της Ουκρανίας δεν είναι εύκολη, δεν είναι ευθύγραμμη. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατορθώσει να απωθήσουν σε σημαντικό βαθμό την επίθεση του Κιέβου και θυμίζω ότι εκεί υπάρχουν και χιλιάδες Βορειοκορεάτες άνδρες», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ότι πια πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία η δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μη χάσει περισσότερα εδάφη, την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως «στροφή» μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε τα εξής.
«Πρώτα απ’ όλα, ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχουν ακολουθήσει αυτό που λέμε τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ήταν πολύ σημαντική η απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η αμέριστη συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται και δίνει στην ουσία μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία του. Και αυτό δεν αλλάζει. Στην παρούσα φάση όμως σκεφτείτε ότι έχουν περάσει 1000 ημέρες πολέμου για να φθάσουμε στο χειρότερο σημείο της σύγκρουσης. Δηλαδή μετά από 1.000 ημέρες, έχουμε τη σοβαρότερη κλιμάκωση στο πεδίο που θεωρητικά απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την Ευρώπη με τις απειλές που εκτοξεύει το Κρεμλίνο για πυρηνικά όπλα και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όλες οι κινήσεις των ηγετών και του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος συμμερίζεται την άποψη αυτή που θα σας περιγράψω είναι να βρούμε τρόπο να καθίσουν οι δύο πλευρές σε ένα τραπέζι συζήτησης.
Δεν είμαστε κοντά σε αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε χρόνο, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, για κάτι τέτοιο. Όμως βλέπετε ότι οι κινήσεις γίνονται και από τη Μόσχα και από το Κίεβο, ώστε η κάθε πλευρά να έχει καλύτερη διαπραγματευτική αφετηρία σε περίπτωση που έρθει εκείνη η ώρα. Όμως έχουμε ακόμα χρόνο».
Πάντως, προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο επανεκλεγείς Aμερικανός πρόεδρος τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ πάρα πολλοί μιλάνε εξ ονόματός του. «Ούτε ο Τραμπ μίλησε, ούτε ο Ρούμπιο τοποθετήθηκε ακόμα ο ίδιος. Άρα, λοιπόν, ας μην βιαζόμαστε να κάνουμε δίκη προθέσεων. Μπορεί να λένε διάφοροι συνεργάτες και συγγενείς του Τραμπ το άλφα ή το βήτα. Εγώ θα πρότεινα να περιμένουμε να ακούσουμε τον ίδιο τον Τραμπ κάποια στιγμή να μιλήσει», σημείωσε.
Απαντώντας στο κατά πόσο η Ευρώπη έχει κάποιον ρόλο σε όλα αυτά, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε «απολύτως παίζει ρόλο η Ευρώπη σε αυτό και ξέρετε ότι η ρωσική εισβολή ήταν μία πρώτης τάξεως αφορμή να ανασκουμπωθεί η Ευρώπη, να ενοποιηθεί σε ό,τι αφορά τη φωνή και την αντίδρασή της. Να θυμίσω ότι η Ευρώπη αντέδρασε ενωμένη στο κομμάτι αυτό. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. (…) Αλλά ο Όρμπαν είναι μία γενικότερη εξαίρεση σε πολλά πράγματα».
Σχολιάζοντας τέλος την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι ο Όρμπαν έχει «συμμάχους» και στην Ελλάδα, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι υπάρχουν παντού. Άρα είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει ανθίσει ως ένα βαθμό και στη χώρα μας. Αλλά είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες και την ωριμότητα έχουν και την ψυχραιμία να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και να καταλάβουν ποιος εμπορεύεται ψεύτικη ελπίδα και ποιος τους λέει την αλήθεια. (…) Έγινε λίγο πάλι της μόδας η πατριδοκαπηλία. Και αυτό δυστυχώς, ξέρετε, έχει ακριβό τίμημα πάντοτε για τον λαό, για τους πολίτες. Και καλά θα κάνουν οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι να προσέχουν διότι δεν πρέπει να πάρουν στον λαιμό τους μια ολόκληρη κοινωνία».
Πηγή: ΕΡΤ