Τα ρωσικά χτυπήματα και οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης
AP
AP
Η επόμενη μέρα

Τα ρωσικά χτυπήματα και οι επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης

Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία εξελίσσεται πλέον σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Μετά τις επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων, ακόμα και η Λευκορωσία απειλεί να εισέλθει στον πόλεμο, για να στηρίξει τον πάτρωνα της στον Κρεμλίνο, καθώς ο κλοιός στο καθεστώς του Βλάντιμιρ Πούτιν σφίγγει.

Λίγες ημέρες μετά τη θεαματική έκρηξη της γέφυρας που τη συνδέει με την κατεχόμενη Κριμαία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του απώθησαν ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και το Μικολάιβ. Μετά από την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς, ήταν φυσικό για τις ουκρανικές δυνάμεις να κατευθυνθούν προς αυτές τις περιοχές, όπου δεν μπορούσαν να ανατροφοδοτηθούν χερσαία από τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικό ήταν πως το φορτηγό που εξεράγη φαίνεται να μετέφερε απαραίτητα καύσιμα για τον ανεφοδιασμό της Κριμαία και των γύρω περιοχών, που αναμενόταν εναγωνίως στις κατεχόμενες περιοχές. Στη Ζαπορίζια ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο οριακή η κατάσταση.

Ήδη, οι κυρώσεις της Δύσης είχαν περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να αναπληρώνει τα πυρομαχικά των στρατιωτικών της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που έχει η Μόσχα από το Ιράν, ως αντίποινα για την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς, είναι ενδεικτικά της ρωσικής στρατηγικής για μείωση του κόστους των επιθέσεων.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους-κυρίως υποδομές- σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου. Το Κρεμλίνο θεώρησε ως αντίποινα να βυθίσει πόλεις στο σκοτάδι, να πλήξει στοιχειώδεις λειτουργίες και να οδηγήσει σε δεκάδες απώλειες αμάχων και περισσότερους τραυματισμούς του.

Η ικανότητα των Ουκρανών να καταφέρνουν χτυπήματα στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων έχει θορυβήσει το Κρεμλίνο, καθώς επιδεινώνει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού τους αλλά και εν τέλει διαβρώνει τη δυνατότητα τους να παραμείνουν για πολύ στην χώρα που εισέβαλαν.

Οι απειλές της Λευκορωσίας να αποτελέσει το έδαφος μία νέα εισβολή στα βόρεια της Ουκρανίας με λευκορωσικές δυνάμεις της, δεν αναμένεται να έχει υπολογίσιμο αντίκτυπο, πέρα από το να απασχολήσει ένα μέρος των ουκρανικών στρατευμάτων. Δείχνει ωστόσο, πως στο Κρεμλίνο κατανοούν πως ο χρόνος στην κλεψύδρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει αρχίσει να τελειώνει, ενώ φαίνεται πλέον πως αδυναμία τους να κερδίσουν αρχίζει να στοιχίζει στο καθεστώς.