Η ηγεσία του Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά επιλογών ως προς τη μορφή και το βαθμό των αντιποίνων σε Χεζμπολάχ και Ιράν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών, αναφέρει η Daily Mail, η οποία και παραθέτει τα σενάρια, βάσει αναλυτών, για το ποιες θα είναι οι πιο πιθανές απαντήσεις της Ισραηλινής πλευράς.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στον Λίβανο, με τους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να ισοπεδώνουν κτίρια - προπύργια της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι δυνάμεις έχουν σκοτώσει περίπου 250 μαχητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διοικητών και υψηλόβαθμων στελεχών, από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν χαρακτήρισε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους ως «νόμιμη» σε μια ομιλία του όπου είχε παρά πόδας την κάννη ενός τουφεκιού.
Πώς θα χτυπήσει λοιπόν το Ισραήλ στη συνέχεια και πόσο μακριά θα φτάσουν για να χτυπήσουν στις επόμενες επιθέσεις του; Στο ερώτημα αυτό υπάρχουν τρεις απαντήσεις:
Στρατιωτικοί στόχοι και κυβερνοεπιθέσεις
Το χτύπημα συμβατικών στρατιωτικών στόχων θεωρείται ως ο ασφαλέστερος τρόπος για το Ισραήλ να εκδικηθεί αποτελεσματικά, σύμφωνα με αναλυτές.
Αυτές περιλαμβάνουν θέσεις ραντάρ και αεράμυνας, εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, καθώς και άλλες υποδομές.
Η επίθεση σε αυτούς τους στόχους θα εξυπηρετούσε τον διττό σκοπό της υποβάθμισης της ικανότητας του Ιράν να εξαπολύσει περαιτέρω πλήγματα και την υπογράμμιση της προθυμίας του Ισραήλ να συμμετάσχει σε ένοπλη σύγκρουση για να αμυνθεί.
Εν τω μεταξύ, μια εκστρατεία κυβερνοεπιχείρησης ή μυστικών επιχειρήσεων σαμποτάζ - η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιθέσεις παρόμοιες με αυτήν που είδαν χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ να εκραγούν - παραμένει μια επιλογή.
Εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ως ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, το Ιράν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτή τη στιγμή παράγει περισσότερα από τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μια συντονισμένη επίθεση σε ένα ή περισσότερα από τα ζωτικά διυλιστήρια και τερματικούς σταθμούς της θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της αραβικής χώρας.
Πυρηνικές εγκαταστάσεις
Ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί κατά της στόχευσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αρκετές ισραηλινές προσωπικότητες με επιρροή είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.
Ο μοναδικός ενεργός πυρηνικός σταθμός του Ιράν, ο Μπουσέρ είναι ένας πιθανή στόχος. Αλλά το Ισραήλ θα ήταν πιο πιθανό να επικεντρωθεί σε μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Μια άλλη καταστροφική αλλά επικίνδυνη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η στόχευση βασικών προσωπικοτήτων στο ιρανικό έδαφος, από διοικητές και πολιτικούς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μέχρι και τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν ή ακόμα και τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Σύμφωνα με την Dail Mail το Ισραήλ φέρεται να εξέτασε έντονα μια τέτοια επιλογή. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει εκφράσει υπόνοιες ότι οι ηγέτες της Τεχεράνης θα μπορούσαν να δολοφονηθούν με τον ίδιο τρόπο που δολοφονήθηκαν οι υπεύθυνοι της Χαμάς και της Χεζμπολάχ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Politico: Το Ισραήλ διακινδυνεύει μια μακρά μάχη στο Λίβανο
ο Ισραήλ έχει σχεδιάσει την επίθεση στον νότιο Λίβανο ως μια βραχυχρόνια επιχείρηση κατά μιας ήδη αποκεφαλισμένης Χεζμπολάχ, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μια πιο παρατεταμένη και επίπονη εισβολή, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν, εκτιμά το Politico.
Η εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 1982 είχε ως αρχικό σκοπό θεωρητικά να απωθήσει σε σύντομο χρόνο τους Παλαιστίνιους μαχητές που εξαπέλυαν από εκεί επιθέσεις στην ισραηλινή επικράτεια, όμως τελικά μετατράπηκε σε 18χρονη κατοχή.
Αυτή τη φορά, το Ισραήλ θεωρεί ότι οι μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ είναι τόσο αποθαρρυμένοι από τη δολοφονία του ηγέτη τους Χασάν Νασράλα (αλλά και σχεδόν ολόκληρης της διοικητικής δομής της οργάνωσης), που οι δυνάμεις τους είναι πλήρως ασυντόνιστες.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έχει δηλώσει ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βόρεια Βέλη» εξελίσσονται σφοδρές μάχες στο νότιο Λίβανο και ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους ντόπιους «ως ανθρώπινη ασπίδα για να εξαπολύσει επιθέσεις», ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επισημαίνοντας τις δυσκολίες της επικείμενης πρόκλησης κατά της σιιτικής οργάνωσης αναφέρουν ότι ένα στα δύο ή τρία σπίτια στο νότιο Λίβανο χρησιμοποιείται για την απόκρυψη «τρομοκρατικών στοιχείων», όπως εκτοξευτές ρουκετών ή ακόμη και πυραύλους κρουζ.
Ασφαλώς, δεν υπάρχει περίπτωση να εξουδετερωθεί η Χεζμπολάχ χωρίς μάχη, πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει άριστα και χαρακτηρίζεται από απόκρημνα εδάφη με χαράδρες και φαράγγια, πέρα από το δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευάσει.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ διαψεύδει ότι έχουν λάβει χώρα άμεσες χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ «μαχητών της αντίστασης και των δυνάμεων κατοχής», ωστόσο τονίζει ότι οι άνδρες της είναι «έτοιμοι για άμεση σύγκρουση με τις εχθρικές δυνάμεις» και ότι μια επίθεση με ρουκέτες κατά της Μοσάντ και των βάσεων στρατιωτικών πληροφοριών στο Τελ Αβίβ ήταν «μόνο η αρχή».
Προς το παρόν, ακόμη και από την ισραηλινή αντιπολίτευση, δεν ακούγονται πολλές φωνές να εναντιώνονται, εκτός ίσως από τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και πώς μπορεί να τελειώσει μια εισβολή. Η προηγούμενη εμπειρία που είχαμε από μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο διήρκεσε 18 χρόνια. Ήταν μια ολοκληρωτική στρατηγική αποτυχία και δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η στρατηγική εδώ».
Ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ είναι να αναγκάσει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ να υποχωρήσουν πίσω από τη βόρεια πλευρά της λεγόμενης Μπλε Γραμμής, του ποταμού Λιτάνι, περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, στο πνεύμα του ψηφίσματος 1701 των Ηνωμένων Εθνών που τερμάτιζε το 2006 τον πόλεμο στον Λίβανο.
Ο Ισραηλινός ηγέτης έχει ήδη τονίσει ότι απώτερος στόχος του είναι να υπονομεύσει την ηγεσία της Τεχεράνης και να ανατρέψει τους Ιρανούς που χρηματοδοτούν τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να το πετύχει αυτό από το να αμβλύνει την αιχμηρή άκρη του δόρατος του Ιράν - να αποδεκατίσει τη Χεζμπολάχ Αλλά αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι, σύμφωνα με το Politico.
Νετανιάχου στους πολίτες του Ιράν: Η χώρα σας θα ελευθερωθεί νωρίτερα απ' όσο νομίζετε
Σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν, με ανάρτησή του στο X, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες του Ιράν, λέγοντας ότι «το καθεστώς της Τεχεράνης δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς» και «χρηματοδοτεί μόνο την τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα».
«Ο λαός του Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι το Ισραήλ στέκεται μαζί σας», αναφέρει.
«Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο - και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος - όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός λαός και ο περσικός λαός, θα έχουν επιτέλους ειρήνη» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Κάθε μέρα, βλέπετε ένα καθεστώς που σας υποτάσσει, να βγάζει πύρινους λόγους για την υπεράσπιση του Λιβάνου, την υπεράσπιση της Γάζας. Ωστόσο, κάθε μέρα, αυτό το καθεστώς βυθίζει την περιοχή μας βαθύτερα στο σκοτάδι και βαθύτερα στον πόλεμο», είπε ο Νετανιάχου.
«Κάθε στιγμή που περνά, το καθεστώς σας φέρνει -τον ευγενή λαό της Περσίας - πιο κοντά στην άβυσσο», τόνισε και συνέχισε:
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρανών γνωρίζει ότι το καθεστώς τους δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι' αυτούς. Αν όντως νοιαζόταν, αν νοιαζόταν για εσάς, θα σταματούσε να σπαταλά δισ. δολάρια σε μάταιους πολέμους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Θα άρχιζε απλώς να βελτιώνει τη ζωή σας. Φανταστείτε αν όλα τα τεράστια ποσά που σπατάλησε το καθεστώς για πυρηνικά όπλα και ξένους πολέμους επενδύονταν στην εκπαίδευση των παιδιών σας, στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, στην οικοδόμηση των υποδομών του έθνους σας, νερού, λυμάτων, όλα τα άλλα πράγματα που χρειάζεστε. Φανταστείτε το».
«Όταν έρθει εκείνη η μέρα, το τρομοκρατικό δίκτυο που έχτισε το καθεστώς σε πέντε ηπείρους θα εξαρθρωθεί. Το Ιράν θα γνωρίσει ευημερία όπως ποτέ. Με παγκόσμιες επενδύσεις, τεράστιο τουρισμό. Λαμπρή τεχνολογική εξέλιξη που θα βασίζεται στα τεράστια ταλέντα του λαού του. Δεν ακούγεται καλύτερο από την ατελείωτη φτώχεια, την καταστολή και τον πόλεμο;».
Ο Νετανιάχου τέλος ανέφερε στο διάγγελμα προς τον ιρανικό λαό: «Μην αφήσετε μια μικρή ομάδα φανατικών θεοκρατών να συντρίψει τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Σας αξίζουν καλύτερα. Τα παιδιά σας αξίζουν καλύτερα. Όλος ο κόσμος αξίζει καλύτερα. Ξέρω ότι δεν υποστηρίζετε τους βιαστές και τους δολοφόνους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά οι ηγέτες σας τούς υποστηρίζουν. Αξίζετε περισσότερα. Ο λαός του Ιράν πρέπει να γνωρίζει πως το Ισραήλ στέκεται δίπλα σας. Είθε να γνωρίσουμε μαζί ένα μέλλον ευημερίας και ειρήνης».
Νωρίτερα σήμερα, η Τεχεράνη φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την κατάσταση στο νότιο Λίβανο, με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως η χώρα δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα εκεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι από μόνη της ικανή να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.
Εξουδετερώθηκε ο διάδοχος του Νασράλα
Εντωμεταξύ, νεκρός είναι, σύμφωνα με το Al-Arabiya και αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο αντικαταστάτης του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη Νταχίγια την Παρασκευή.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, στον οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ο Χασέμ Σαφιεντίν ο επικρατέστερος για την ανάληψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.
Μία από τις ίδιες πηγές, δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν αναμένονταν ευρέως ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης Σαγιέτ Χασάν Νασράλα, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μετά την αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής.
Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης ο Σαφιεντίν είναι νεκρός. Ειδικότερα, ο σαουδαραβικός όμιλος ΜΜΕ, Al Hadath, μετέδωσε ότι ο προαλειφόμενος για την ηγεσία της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μαζί με άλλα άτομα στο ισραηλινό πλήγμα στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή.
Το ίδιο μέσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε την εξόντωσή του, αλλά ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούν ότι μπορεί και να τραυματίστηκε, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πληροφορία για την τύχη του.
Η εκτίμηση είναι ότι όπως και στην περίπτωση του Νασράλα, ουδείς -όχι μόνον ο Σαφιεντίν, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ που βρίσκονταν την ώρα του βομβαρδισμού στο κτίριο, θα μπορούσε να έχει επιζήσει, όπως μετέδωσε το ισραηλινό μέσο Kan.