«Όχι» ήταν η απάντηση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην πρόταση της ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρεκια συνάντησής τους.
Σύμφωνα με τους Cyprus Times, ο Τατάρ ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς κυριαρχική ισότητα». Επίσης, επικαλέστηκε την απουσία κοινού εδάφους ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο κ. Τατάρ, μετά τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επίσης, επικαλέστηκε την απουσία κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών.
Cumhurbaşkanı @ErsinrTatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti pic.twitter.com/qnWE0Q7k41
— KKTC Cumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) May 8, 2024
Η μη συμμετοχή σε τριμερή δεν συνάδει με συμφέροντα των Τ/κ, λέει ο Έρχιουρμαν
Όπως μετέδωσε το κυπριακό μέσο Reporter, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση των Τατάρ - Κουεγιάρ ανέφερε ότι «η μη συμμετοχή σε τριμερή συνάντηση δεν συνάδει με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».
«Από τις δηλώσεις του κ. Τατάρ μετά τη συνάντησή του με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φαίνεται ότι επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τις "προϋποθέσεις" που έχει θέσει μέχρι σήμερα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», αναφέρει στη δημόσια παρέμβαση του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Έρχιουρμαν.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Ερσίν Τατάρ σήμερα αναφέρθηκε εκ νέου στη «αποδοχή των κεκτημένων δικαιωμάτων» και στη «επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος», ο κ. Έρχιουρμαν διερωτήθηκε τι εννοεί η τ/κ ηγεσία με όρους όπως «κεκτημένα δικαιώματα», «εγγενή δικαιώματα», «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς». Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα η τ/κ ηγεσία δεν έχει αποσαφηνίσει αυτούς τους όρους.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης και την αρνητική στάση του κ. Τατάρ, ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρει ότι «η τριμερής συνάντηση δεν σημαίνει έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εφόσον πρόκειται για τριμερή συνάντηση, είναι προφανές ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε από την άποψη του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Τότε γιατί ο κ. Τατάρ απορρίπτει μια τέτοια συνάντηση;».
Συνεχίζοντας, ο ηγέτης του ΡΤΚ αναφέρει ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή του για λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, με την κυριαρχία να πηγάζει εξίσου από τις δύο κοινότητες, την ύπαρξη δύο ίσων συνιστώντων κρατών, την κυρίαρχη άσκηση των εξουσιών τους από τα συνιστώντα κράτη και την κατανομή των εξουσιών στο ομοσπονδιακό κράτος στη βάση της πολιτικής ισότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, η ανάληψη πρωτοβουλιών από την τ/κ ηγεσία «που θα χαρίσουν την ιδιότητα του "μέρους που επιθυμεί λύση" στην ηγεσία της ελληνοκυπριακής κοινότητας» και η μη συμμετοχή σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση «δεν συνάδουν ούτε με την αυτοπεποίθηση του τουρκοκυπριακού λαού, ούτε με τα δικαιώματά του, ούτε με τα συμφέροντά του, ούτε με τη βούλησή του, ούτε με τον αγώνα του για ίσο διεθνές καθεστώς που πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας από τους δύο ίσους συνιδρυτές εταίρους στην Κύπρο».