Η ανταρσία μπορεί να τερματίστηκε, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θα παραμείνει όμως «αγκάθι στο πλευρό» του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτός εάν όντως αποσυρθεί αθόρυβα στη Λευκορωσία και παραμείνει σιωπηλός, κάτι καθόλου βέβαιο...
Ο αρχηγός του διαβόητου μισθοφορικού στρατού της Wagner ανέκοψε την «προέλαση» προς τη Μόσχα, που κατά τον ίδιο ουδέποτε αποτέλεσε απόπειρα πραξικοπήματος, με αντάλλαγμα την απόσυρση της ποινικής έρευνας εις βάρος του για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση και τη χορήγηση αμνηστίας στους μισθοφόρους του.
H σχετική συμφωνία αποδόθηκε σε μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, βάσει ανακοινώσεων του Κρεμλίνου και του Μινσκ. Κατά δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο εγγυώνται την προσωπική ασφάλεια του Πριγκόζιν.
Πάντως, την Κυριακή κανένας δεν γνώριζε πού βρίσκεται ο επιχειρημίας-πολέμαρχος, ούτε και μέχρι στιγμής έχει προβεί σε δηλώσεις αφότου εθεάθη αργά το βράδυ του Σάββατου να φεύγει -επευφημούμενος από πλήθη Ρώσων- μαζί με τους μισθοφόρους του από τη νότια πόλη Ροστόφ-ον-Ντον .
Σε ηχητικό μήνυμα λίγο πριν την αναχώρησή του από την πόλη, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν έκανε καμία αναφορά περί εξορίας στη Λευκορωσία, λέγοντας αντίθετα ότι είχε διατάξει τα στρατεύματά του να επιστρέψουν στις βάσεις τους στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, όπου πολεμούν μαζί με τους στρατιώτες του τακτικού στρατού.
Έκτοτε έχει παραμείνει ασυνήθιστα σιωπηλός για τα δεδομένα του, καθώς είναι «δεύτερη φύση» του η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του παραμένουν αναπάντητα, μεταξύ των οποίων ο πραγματικός βαθμός ελευθερίας, αλλά και η ασφάλειά του, κάτι που μάλλον θα εξαρτηθεί από τα... λόγια και τα έργα του στη Λευκορωσία.
Η εξουσία και το προφίλ του Πούτιν έχουν υποστεί μόνιμη «ζημιά» ως αποτέλεσμα της εξέγερσης και η συνεχιζόμενη δημόσια παρουσία του Πριγκόζιν θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του Κρεμλίνου. Αλλά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι γνωστό ότι είναι μια αδίστακτη και φιλόδοξη προσωπικότητα και ορισμένοι παρατηρητές αμφισβητούν εάν θα συμβιβαστεί με μια... πρόωρη συνταξιοδότηση στη Λευκορωσία.
Όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάλεσε σε ανταρσία το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι διοικούσε μια δύναμη 25.000 ανδρών. Αφού πήρε τον έλεγχο του Ροστόφ-ον-Ντον, μια ομάδα 5.000 ανδρών κινήθηκε βορειότερα προς τη Μόσχα, προτού τους δοθεί εντολή να σταματήσουν την προέλαση όταν βρίσκονταν στην περιοχή Λίπετσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της ρωσικής πρωτεύουσας.
Οι τοπικές αρχές του Λιπέτσκ είχαν επιβεβαιώσει από το πρωί της Κυριακής ότι οι δυνάμεις Wagner είχαν εγκαταλείψει την πόλη. Πλάνα είχαν ήδη καταγράψει τους μισθοφόρους να αποχωρούν από το Ροστόφ-ον-Ντον αργά το Σάββατο, μαζί με τον Πριγκόζιν. Δεν κατέστη, ωστόσο, σαφές εάν όλα τα στρατεύματα κατευθύνονταν προς τις βάσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Πριγκόζιν.
Αν και η «πορεία» της Wagner διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες και δεν συνάντησε αντίσταση προς το Ροστόφ-Ον-Ντον, το Rybar, ρωσικό κανάλι στο Telegram με διασυνδέσεις με το στρατό, μετέδωσε ότι μαχητές της Wagner κατέρριψαν επτά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 20 Ρώσων στρατιωτών.
Είναι αυτό το τέλος της Wagner;
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μετέτρεψε την ομάδα Wagner σε μια ισχυρή δύναμη έπειτα από χρόνια επεμβάσεων σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και -πιο πρόσφατα- την Ουκρανία.
Όμως το Σάββατο το Κρεμλίνο άφησε να εννοηθεί τη διάλυση της ομάδας, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι μισθοφόροι που δεν είχαν λάβει μέρος στην ανταρσία μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας.
Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει προ ημερών ότι όλες οι «εθελοντικές μονάδες» θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια έως την 1η Ιουλίου, περνώντας υπό τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, με τον οποίο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν επί μήνες σε αντιπαράθεση έως ότου κηρύξει τελικά ανοιχτό «πόλεμο».
Οι μαχητές της Wagner που συμμετείχαν στην εξέγερση δεν θα διωχθούν, δεδομένων των «προηγούμενων επιτευγμάτων τους στο μέτωπο», κατά τον Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η ανταρσία, ο δικτυακός τόπος των επιχειρήσεων του Γεβγκένι Πριγκόζιν στο VK, μια ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, έκλεισε από τις ρωσικές αρχές. Πολλά κέντρα στρατολόγησης της Wagner σε όλη τη χώρα έκλεισαν επίσης.
Παρά τη φαινομενικά αποτυχημένη ανταρσία και τις δηλώσεις του Πεσκόφ, οι μαχητές της Wagner εμφανίστηκαν να αποχωρούν σε πανηγυρικό κλίμα το Σάββατο, χτυπώντας τις κόρνες καθώς έφευγαν από το Ροστόφ-ον-Ντον. Ανάλογο ήταν το «κλίμα» σε αρκετά κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τη Wagner, υποδηλώνοντας ότι η εξέγερση είχε πετύχει τους στόχους της.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των μισθοφόρων της Wagner και πολλοί από τους μαχητές λέγεται ότι έχουν «ορκιστεί» πίστη προσωπικά στον ίδιο. Πρώην διοικητής της Wagner δήλωσε στον Guardian ότι ήταν «απίθανο» πολλοί από τους στρατιώτες να ενταχθούν στον τακτικό ρωσικό στρατό. «Τα στρατεύματα της Wagner δεν θα πολεμήσουν για τον στρατό», είπε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας: «Ή Wagner ή τίποτα»...
Ποιος ο αντίκτυπος για την Αφρική;
Το μέλλον του Γεβγκένι Πριγκόζιν θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την Αφρική, ήπειρο όπου η Wagner έχει επεκτείνει σταθερά την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική επιρροή της.
Η Wagner διατηρεί περίπου 5.000 στρατιώτες σε όλη την Αφρική και εταιρείες που συνδέονται με το Πριγκόζιν έχουν υπογράψει -μεταξύ άλλων- συμβόλαια παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και στρατιωτικής συνδρομής με τις κυβερνήσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι.
Το Κρεμλίνο πιστεύεται επίσης ότι χρησιμοποίησε την ομάδα Wagner και στις δύο αυτές χώρες για να τις... τραβήξει στην τροχιά της Ρωσίας, προς απογοήτευση της πρώην αποικιακής δύναμης, Γαλλίας.
Η πιθανή αποχώρηση της Wagner δημιουργεί νέες αβεβαιότητες για τις κυβερνήσεις στην Αφρική που βασίζονται στην ομάδα για την ασφάλεια, και θα μπορούσε να περιπλέξει τη γεωπολιτική επιρροή της Μόσχας στην ήπειρο.
Διαβάστε επίσης
Κρεμλίνο: Πρώτη εμφάνιση Πούτιν μέσω βίντεο μετά την ανταρσία της Wagner
Η μικρή ιστορία της ρωσικής τραγωδίας στην Ουκρανία
Ανάλυση CNN: Πώς ο «εξευτελισμός» Πούτιν αλλάζει τον ρόλο της Δύσης
Ρωσία: Έκκληση για ενότητα και συσπείρωση γύρω από τον Πούτιν από τον Ρώσο πρωθυπουργό