Τι σήμα στέλνει η έκθεση του ΟΗΕ στους «ουδέτερους»
Πόλεμος στην Ουκρανία

Τι σήμα στέλνει η έκθεση του ΟΗΕ στους «ουδέτερους»

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Ουκρανία πιστοποίησε κάτι που η πλειοψηφία έχει κατανοήσει για την εισβολή στην Ουκρανία, ότι οι ρωσικές δυνάμεις δηλαδή είναι εκείνες που ευθύνονται σχεδόν για το σύνολο των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτή η έκθεση στον ΟΗΕ έχει πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς ο κλοιός σφίγγει για το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι τελευταίες επιθέσεις με θύματα δεκάδες αμάχους στο Κίεβο έχουν δείξει ξεκάθαρα στη Δύση πως το πουτινικό καθεστώς δεν ορρωδεί προς ουδενός, ώστε να επιτύχει τους σκοπούς τους. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για το σύνολο του πλανήτη, όσο κι αν η Ρωσία βρίσκει όλο και περισσότερες κλειστές πόρτες.

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας εκθέτει τις βαρβαρότητες που έλαβαν χώρα στο βόρειο Κίεβο και στο Τσερνίχιφ, το Χάρκοβο και τη Σούμι στα τέλη του Φλεβάρη και τις αρχές του Μάρτη, λίγο μετά δηλαδή την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι αναφορές για τους «τυφλούς» βομβαρδισμούς σε εδάφη που οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν και οι επιθέσεις σε αμάχους που προσπαθούσαν να διαφύγουν προκαλούν βέβαια θλίψη. Η σφραγίδα του ΟΗΕ στην έκθεση είναι πολύ σημαντική, καθώς απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό, πέρα από τη Δύση όπου έχει στραφεί ολοκληρωτικά σχεδόν εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν.

Χώρες όπως η Κίνα, που έχει αναχθεί ως ένας έμμεσος υποστηρικτής, μέσω της ανοχής της, στη Ρωσία του Πούτιν αλλά και η Ινδία, ένας στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζουν να συναλλάσσονται σχεδόν κανονικά με τη Μόσχα. Η σχέση τους με τη Ρωσία θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα, καθώς οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στο πουτινικό καθεστώς θα επιβάλλουν νέους περιορισμούς στην πώληση του πετρελαίου. Ωστόσο μέχρι τώρα η εταιρική σχέση τους ενισχύει εμμέσως τη Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να μην διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τις περιφερειακές αυτές δυνάμεις στον υπόλοιπο κόσμο. Η προεδρία Μπάιντεν για παράδειγμα προσπαθεί να περιορίσει τη διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα στην Ταϊβάν και τον ειρηνικό και να μην την επεκτείνει σε όλο το φάσμα των σχέσεων του.

Όσον αφορά στην Ινδία, η Ουάσιγκτον φαίνεται να δέχεται την ανοχή που επιδεικνύεται από το Νέο Δελχί στην εισβολή στη Ρωσία, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε τρόφιμα που μπορεί να παρουσιαστούν στη χώρα, σε περίπτωση διάρρηξης των σχέσεων. Παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει την Ινδία στον ρόλο της «μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο» λόγω του πληθυσμού της, από τον καιρό που της έδωσε βασικό ρόλο στην αμερικανική προσπάθεια να δείξει πως η δημοκρατία επεκτείνεται παντού με την περιβόητη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία».

Ο Λευκός Οίκος δείχνει ταυτόχρονα προσοχή στις παραμέτρους ασφαλείας που απασχολούν τους Ινδούς. Η επίσκεψη του στην Ιαπωνία κι η ενεργοποίηση του τετραμερούς σχήματος ασφάλειας με την Ιαπωνία, την Ινδία και την Αυστραλία ήταν ένα σαφές μήνυμα πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται δίπλα στους συμμάχους τους, παρά τις διαφορές του. Τα σχόλιά του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, όπου τόνισε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου είναι ένα σήμα πως η Ινδία ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της Δύσης.

Σε χώρες όπως η Ινδία, η έκθεση του ΟΗΕ θα δείξει με τον πιο απερίφραστο τρόπο πως η Ρωσία του Πούτιν έχει γυρίσει τον κόσμο στις βαρβαρότητες του παρελθόντος, από το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγγειλε το διάγγελμα του για την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Απομένει να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη διεθνή κοινότητα ώστε να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η Ρωσία του Πούτιν, που συνεχίζει να προκαλεί τόσο ανθρώπινο πόνο, θα πρέπει να απομονωθεί.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς