Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν όταν τελειώνει ο χρόνος επικεντρώθηκε στην ανάλυση της ορθότητας των πράξεων του ρωσικού καθεστώτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η παραπομπή στην Τουρκία εξυπηρετούσε γλαφυρά να καταδείξει σε πόσο σωστή κατεύθυνση κινούνταν το Κρεμλίνο ώστε να αναχαιτίσει τις αυξήσεις των τιμών. Το αντιπαράδειγμα του πληθωρισμού που καλπάζει στην Τουρκία είναι εύκολο να πείσει το ακροατήριο του.
Ωστόσο, η έμμεση κριτική που άσκησε ο Ρώσος πρόεδρος έχει τη σημασία του. Παρ’ όλο που η αναφορά στη νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει o Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ένα ζήτημα, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Τουρκίας, ο Πούτιν επέλεξε να το θίξει. Όχι απλά να αναφερθεί, αλλά να το επικρίνει έμμεσα μεν, σκωπτικά δε. Ο Ρώσος πρόεδρος άλλωστε θεωρεί πως η Άγκυρα εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε περιφερειακά ζητήματα που δεν θα έπρεπε, καθώς η Μόσχα τα θεωρεί σαν να είναι εσωτερικά της.
Η Ουκρανία αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εμπλοκής. Η Μόσχα φέρει βαρέως πως η Τουρκία προμήθευσε πληθώρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, μαζί με πυραύλους, τα οποία το Κίεβο εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Μόλις πρόσφατα άλλωστε ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διαφιλονικούμενη περιοχής του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.
Η προθυμία της Τουρκίας να μεσολαβήσει στη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκνεύρισε ιδιαίτερα τη Μόσχα, η οποία ενοχλημένη σχολίασε δεικτικά πως αν θα δεχθεί αυτό τον ρόλο για την Τουρκία, εξαρτάται από το πώς θα εκφρασθεί μια τέτοια μεσολάβηση.
Η Ρωσία άλλωστε ήταν ήδη ενοχλημένη από τη σημαντική επέμβαση της Τουρκίας στις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο κατεχόμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον Αρμενίων. Ο κομβικός ρόλος που έπαιξαν τα τουρκικά drones στη σύγκρουση προδιαθέτουν πως θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πούτιν εξέθεσε στη συνέντευξη τύπου σήμερα το σκεπτικό βάσει του οποίου κινείται, προβάλλοντας ξεκάθαρα πως θεωρεί τη Ρωσία του ως κληρονόμο της Σοβιετικής Ένωσης. Περιέγραψε πως σιγά σιγά η Δύση οδήγησε την ΕΣΣΔ σε κατακερματισμό, αθετώντας τις υποσχέσεις με τον ίδιο τρόπο που, κατά τη γνώμη του, το κάνει και σήμερα, διότι δεν μπορεί να δεχθεί μία μεγάλη Ρωσία στο διεθνές σύστημα.
Ο Πούτιν ενδεχομένως να βλέπει την ολοένα και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στον ευρύτερο περίγυρο του, ως έκφανση αυτής της νατοϊκής διείσδυσης. Η Άγκυρα άλλωστε έχει υποστηρίξει την είσοδο της Ουκρανίας κι άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είναι από τις χώρες του ΝΑΤΟ που προμηθεύει εξοπλισμό τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Πολωνία, με την οποία βρίσκεται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η Μόσχα βέβαια δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, ενώ οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τόσο τεταμένο κλίμα. Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν έδειξε τον έκδηλο εκνευρισμό του με την πολιτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.