Τουρκία - Επέτειος του σεισμού: Αγνοούμενοι για τους αγαπημένους τους, ανύπαρκτοι για την κυβέρνηση
(AP Photo/Metin Yoksu)
(AP Photo/Metin Yoksu)

Τουρκία - Επέτειος του σεισμού: Αγνοούμενοι για τους αγαπημένους τους, ανύπαρκτοι για την κυβέρνηση

Η Τούγκμπα Ακιούζ και η οικογένειά της έσπευσαν να ψάξουν τον αδελφό της, Μουσταφά Μπατουχάν Γκιουλέτς, σαν σήμερα ένα πρωινό πριν από ένα χρόνο, όταν ένας τεράστιος σεισμός έπληξε τη νότια Τουρκία, για να βρουν μόνο τα ερείπια του πενταώροφου κτιρίου του διαμερίσματός του που κατέρρευσε.

«Πού είναι ο Γκιουλέτς;»

Ένα χρόνο αργότερα -στην επέτειο της φονικότερης καταστροφής στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας- εξακολουθούν να τον αναζητούν.

Οι οικογένειες με αγαπημένα πρόσωπα που εξακολουθούν να αγνοούνται συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις από τις αρχές, αγωνιώντας για το τι μπορεί να τους συνέβη στα συντρίμμια και στα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία.

Ένα γκρουπ που ασχολείται με τους ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζεται ότι 140 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό που σκότωσε περίπου 53.000 ανθρώπους στην Τουρκία και άλλους 6.000 στη γειτονική Συρία.

Η Aκιούζ θυμήθηκε το σοκ που υπέστη όταν είδε τα αγνώριστα ερείπια στο σπίτι του αδελφού της όταν έφτασε εκείνο το πρωί, έγκυος οκτώ μηνών τότε, με τη μητέρα της, τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της.

Επί οκτώ ημέρες η οικογένεια παρακολουθούσε τις επιχειρήσεις έρευνας, αλλά δεν βρήκαν τον Γκιουλέτς, ο οποίος είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Okan της Κωνσταντινούπολης και εργαζόταν στην εταιρεία επίπλων της οικογένειάς του στο Iσκεντερούμ.

Αναζήτησαν στοιχεία στο δικαστήριο, στο νεκροταφείο και στα αρχεία του νοσοκομείου και κατέθεσαν δήλωση εξαφάνισης στο γραφείο του εισαγγελέα.

Με αφορμή μια φωτογραφία και μια ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στα social media, έλαβε μια μέρα ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είδε τον αδελφό της να απομακρύνεται από το γειτονικό κτίριο και να μπαίνει σε ένα λευκό αυτοκίνητο.

Αυτό αναζωπύρωσε για λίγο τις ελπίδες ότι μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός, είπε, αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Τώρα πιστεύει ότι ο αδελφός της θάφτηκε είτε σε έναν ανώνυμο τάφο είτε στη θέση κάποιου άλλου.

«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν ξέραμε ποιον να ρωτήσουμε. Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος δείχνουν ότι μπήκε στο σπίτι και το σήμα του τηλεφώνου εντοπίστηκε για τελευταία φορά στο κτίριο», είπε. «Η μητέρα μου επισκέφθηκε κέντρα εντατικής θεραπείας, νεκροτομεία και ψυκτικούς θαλάμους».

«Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι»

Ο Σελαχατίν Καμπάν, επικεφαλής της Ένωσης Αλληλεγγύης με τα θύματα του σεισμού και τους συγγενείς των αγνοουμένων (DEMAK), δήλωσε ότι 140 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 38 παιδιών, εξακολουθούν να αγνοούνται, εκ των οποίων 118 στο Χατάι, που ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο.

Η υπουργός Οικογένειας Μαχινιούρ Οζντεμίρ Γκοκτάς ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχουν εξαφανισμένα παιδιά μετά τον σεισμό. Η ίδια και άλλες αρχές δεν έχουν κάνει καμία δήλωση σχετικά με τους 140 αγνοούμενους που ισχυρίζεται η DEMAK πως υπάρχουν.

Οι οικογένειες της DEMAK ζήτησαν να συναντηθούν με την Γκοκτάς και ζήτησαν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση να συστήσει έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, το κυβερνών AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και το συμμαχικό MHP αρνήθηκαν να ασχοληθούν με γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση για τα εξαφανισμένα παιδιά από τον σεισμό που είχε καταθέσει το κόμμα της αντιπολίτευσης IYI.