Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που δρουν στην Υεμένη εξαπέλυσαν την Κυριακή νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των γραμμών ανεφοδιασμού των σιιτών ανταρτών Χούθι γύρω από τη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι τεράστιας στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αντάρτες και κατοίκους, ενώ μαίνονταν παράλληλα χερσαίες μάχες στο ανατολικό τμήμα της πόλης.
Οι επιδρομές και οι μάχες ακολούθησαν την επίσκεψη που έκανε ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κηρυχθεί μόνιμη ανακωχή στη Χοντάιντα πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Σουηδία. Οι συνομιλίες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν οχηματοπομπές με εφόδια και ενισχύσεις των ανταρτών στη βόρεια είσοδο της πόλης, καθώς και περιοχές μερικά χιλιόμετρα νότια της πόλης, διευκρίνισαν αξιωματικοί των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Η Χοντάιντα, το λιμάνι της οποίας έχει απολύτως κρίσιμη σημασία, καθώς μέσω αυτού εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους άμαχους στην εμπόλεμη χώρα, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Υεμένης, στις ακτές της στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ένας κάτοικος είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουγε ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση σε ανατολικές συνοικίες της πόλης.
Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ, έκανε λόγο την Κυριακή μέσω Twitter για «35 αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 12 ώρες στη Χοντάιντα, που συνοδεύτηκαν από σφυροκοπήματα του πυροβολικού».
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και δύο γιατρούς, 26 αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, 14 στις εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της πόλης και 12 στο νότιο.
Πέντε στελέχη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων βρήκαν επίσης τον θάνατο στην πόλη μέσα σε 24 ώρες, είτε εξαιτίας εκρήξεων ναρκών, ή από πυρά ανταρτών, κατά πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση.
Από το λιμάνι στη Χοντάιντα μπαίνουν, εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εμπορευμάτων που εισάγονται στην Υεμένη, χώρα που απειλείται με γενικευμένο λιμό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.
Μετά την άσκηση διεθνών πιέσεων, γενικά τηρήθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες μια εκεχειρία στην πόλη, έπειτα από μήνες φονικών εχθροπραξιών.
Αλλά για τον Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ, τον εκπρόσωπο των Χούθι, «η κλιμάκωση αυτή καταστρέφει τις προσπάθειες του απεσταλμένου του ΟΗΕ».
Για τον Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής του ανώτατου επαναστατικού συμβουλίου των ανταρτών, οι μάχες και οι επιδρομές στη Χοντάιντα αποτελούν «προσβολή σε βάρος του απεσταλμένου του ΟΗΕ» από τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.
Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΡ