Η γαλλική διπλωματία εξέφρασε σήμερα «ανησυχία» για την απόφαση του ομίλου Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) να σταματήσει στις ΗΠΑ τη χρήση προγραμμάτων «fact-checking» – όπως είναι ευρέως γνωστή η διαδικασία διασταύρωσης και επαλήθευσης πληροφοριών ή γεγονότων – διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει σε «επαγρύπνηση» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την πλευρά του πολυεθνικού κολοσσού.
«Η ελευθερία της έκφρασης, θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται στη Γαλλία και στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συγχέεται με ένα δικαίωμα στην ευρεία διάδοση περιεχομένου αμφισβητούμενης γνησιότητας, η οποία θα επηρέαζε εκατομμύρια χρήστες, χωρίς φιλτράρισμα ή εποπτεία», αναφέρει εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην πλατφόρμα X δεν υπάρχει έλεγχος στο υλικό που αναρτάται. Αντιθέτως, αν αρκετά άτομα επισημάνουν ότι μία ανάρτηση είναι ψευδής ή παραπλανητική, τότε ένα πλαίσιο εμφανίζεται κάτω από αυτή με τις σημειώσεις των χρηστών στην πλατφόρμα. Για αυτό το συγκεκριμένο σύστημα λέγεται «community notes», δηλαδή «σημειώσεις της κοινότητας».
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι New York Times, όταν μία ανάρτηση αφορά επίμαχα θέματα, η κοινότητα του X δεν φτάνει πάντα σε συμφωνία και έτσι δεν δημοσιεύεται η αντίστοιχη σημείωση. Επίσης, πολλές φορές τα community notes εμφανίζονται ώρες αφού έγινε η ανάρτηση και έχει περάσει μπροστά από εκατομμύρια ζευγάρια μάτια.