Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την Πέμπτη (27/03) την έντονη αντίθεσή του σε ενδεχόμενη άρση της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης του Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη (26/03), στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μια ημέρα μετά τη συμφωνία Μόσχας και Κιέβου στο σχέδιο των ΗΠΑ για μερική κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Αμερική να μη βοηθήσει τώρα τον Πούτιν να βγει από τη διεθνή απομόνωση. Πιστεύω πως αυτό είναι επικίνδυνο. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές», υπογράμμισε.
Κατά τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Ρώσος ηγέτης σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον θάνατό του και οι βλέψεις του δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. Αντιθέτως, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης με τη Δύση.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να διατηρήσουν κοινή γραμμή ως προς την άσκηση πίεσης προς το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι ο Πούτιν φοβάται τη διατλαντική συμμαχία και προσδοκά να τη διασπάσει.
Κάτι άλλο που φοβίζει πολύ τον Ρώσο πρόεδρο είναι η ίδια του η θνητότητα, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, καταλήγοντας πως «ο Πούτιν Θα πεθάνει σύντομα, αυτό είναι γεγονός, και όλα θα τελειώσουν».
O Ζελένσκι ελπίζει οι ΗΠΑ να σταθούν «δυνατές» μπροστά στη Ρωσία
Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ και οι άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να παραμείνουν δυνατοί μπροστά στα αιτήματα και τη ρητορική της Ρωσίας.
Ωστόσο εκτίμησε ότι τα φιλορωσικά σχόλια της Ουάσινγκτον αποδυναμώνουν την πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία και δεν φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη.
Όπως εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος, δέχθηκε να προχωρήσουν οι συνομιλίες για μια εκεχειρία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν και πάλι να παρέχουν στο Κίεβο βοήθεια και πληροφορίες.
Όμως η Ρωσία έθεσε περισσότερους όρους προκειμένου να δεχθεί να τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα και εναντίον ενεργειακών υποδομών και επικεντρώθηκε κυρίως στη χαλάρωση των εις βάρος της κυρώσεων, σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Θέτουν όρους για τις κυρώσεις στην αμερικανική πλευρά. Αν η Αμερική σταθεί δυνατή, (…) εμείς στεκόμαστε στη γη μας και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας», δήλωσε.
«Έχουμε δείξει την ανθεκτικότητά μας και τώρα είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας να είναι τουλάχιστον τόσο ανθεκτικοί όσο εμείς, αν και έχουν περισσότερες δυνατότητες», επεσήμανε.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα αντισταθούν στη ρωσική πίεση, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε στα αγγλικά: «Το ελπίζω, με την ευλογία του Θεού θα το κάνουν. Αλλά θα δούμε».
Εξάλλου ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα του, όμως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «έχει επηρεαστεί» από τη ρωσική ρητορική για τον πόλεμο.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή τη ρητορική. Πολεμάμε για τον εαυτό μας και θα πολεμάμε εναντίον αυτής της ρητορικής όπου κι αν εμφανίζεται διότι απλώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος», υπογράμμισε.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαλύπτουμε κι άλλη αλήθεια», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ «συχνά επαναλαμβάνει τη ρητορική του Κρεμλίνου», αναφερόμενος στις θετικές δηλώσεις του για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ουάσινγκτον έχει απαλύνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, με τον Γουίτκοφ να δηλώνει ότι «δεν θεωρεί τον Πούτιν κακό τύπο», ένα σχόλιο που προκάλεσε την ανησυχία των Ευρωπαίων.
Εξάλλου ο Αμερικανός απεσταλμένος έχει απορρίψει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να συστήσουν «έναν συνασπισμό προθύμων» για να στηρίξουν την Ουκρανία.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη. Δυστυχώς, πιστεύω ότι απλώς αποδυναμώνει την πίεση των Αμερικανών στη Ρωσία», σχολίασε ο Ζελένσκι.
«Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ πολλές φορές και εργαζόμαστε (…) για να ανταλλάσσουμε πραγματικές, ειλικρινείς πληροφορίες. Διότι οι δηλώσεις του Γουίτκοφ αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για εμάς», συνέχισε.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τώρα ελέγχει περίπου 113.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 20% της Ουκρανίας, με τη γραμμή του μετώπου να εκτείνεται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε στην πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών σε προηγούμενες συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, όμως «είπα στην αμερικανική πλευρά ότι οι Ρώσοι δεν θα συμφωνήσουν διότι θα επιβάλουν κάποιους όρους».
Σημειώνεται ότι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη τη σύναψη συμφωνιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία για την αναστολή των πληγμάτων στη Μαύρη Θάλασσα και τις ενεργειακές υποδομές. Όμως και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν την εκεχειρία αυτή.