Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις για οικονομική ανάκαμψη παραμένουν αισιόδοξες

Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις για οικονομική ανάκαμψη παραμένουν αισιόδοξες

Μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στις αγορές εκπέμπει η Goldman Sachs σε έκθεση της, στην οποία εστιάζει στους παράγοντες που κατά τις εκτιμήσεις της θα συμβάλλουν στο τέλος της οικονομικής ύφεσης που επέφερε η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα διαδοχικά πακέτα στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας, καθώς και ο ρυθμός βελτίωσης τόσο της κατάστασης της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, η Goldman αναμένει ισχυρή, και πολύ πάνω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ για το υπόλοιπο του 2021, με αυτή να συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια, ενώ εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί στους επόμενους 1-2 μήνες.

Όσο για την Ευρώπη, η Goldman υποστηρίζει ότι οι συμμετέχοντες της αγοράς υποτιμούν τον υποκείμενο ρυθμό βελτίωσης που ενδέχεται να ακολουθήσει τόσο η δημόσια υγεία όσο και η οικονομική δραστηριότητα μέχρι το τέλος του τρέχον έτους.

Κατά συνέπεια, η τράπεζα αναμένει ότι οι απόψεις της αγοράς θα αναβαθμιστούν όσον αφορά την επικείμενη οικονομική ανάκαμψη. Ως μέτρο σύγκρισης, η Goldman δημοσίευσε σχετικό πίνακα που δείχνει τις δικές της εκτιμήσεις για ανάπτυξη του ΑΕΠ συγκριτικά με τις εκτιμήσεις τις αγοράς.

ΗΠΑ - Η απασχόληση, ο πληθωρισμός, και η «χαλαρή» νομισματική πολιτική

Η απασχόληση ενισχύθηκε με το ταχύτερο της ρυθμό από το καλοκαίρι του 2020 στις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, καθώς οι προσλήψεις ανήλθαν στις 916.000, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας μεταβαίνει από πρόβλεψη σε πραγματικότητα. Η Goldman θεωρεί ότι το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 10,5% στο Q2 από 7,5% στο Q1, με βάση την επιστροφή φόρων ύψους 1.400 δολαρίων για όσους δε συνέλεξαν τις επιταγές οικονομικής ενίσχυσης από το πρώτο πακέτο «Μπάιντεν», καθώς και από το γενικότερο άνοιγμα της οικονομίας που θα ενισχύσει τους κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η τράπεζα, οι μετρήσεις για τον πληθωρισμού δείχνουν ότι παραμένει σχετικά «ήπιος». Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του προσαρμοσμένου PCE, ο οποίος δεν περιλαμβάνει κατηγορίες με τις πιο ακραίες αλλαγές τιμών, ο υποκείμενος πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πιο κάτω από τον στόχο 2% της Fed. Τον Φεβρουάριο, ο προσαρμοσμένος PCE βρισκόταν στο 1,2%, έναντι του 1,4% του μη προσαρμοσμένου, ενώ η Goldman αναμένει ότι τον Απρίλιο ο προσαρμοσμένος PCE θα αυξηθεί ελάχιστα στο 1,5%.

Οι δύο αυτές ενδείξεις επίσης ισχυροποιούν την εμπιστοσύνη που δείχνει η Goldman στους αξιωματούχους της Fed ότι θα συνεχίσουν τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική που ακολουθούν έως τώρα, με την προϋπόθεση ότι θα κρατήσουν μία σταθερή πορεία εξόδου από την αγορά χρεογράφων. Τονίζει δε ότι αναμένει η Fed να επιβραδύνει το QE από τις αρχές του 2022 και να αυξήσει τα επιτόκια από τις αρχές του 2024. Βάσει της τελευταίας συνάντησης της Fed, η Goldman θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα χρειαστεί να φτάσει το 2,2% για να πυροδοτήσει αύξηση στα επιτόκια.

Ευρώπη - Νέα κρούσματα, lockdowns, και ισχυρά οικονομικά δεδομένα

Στην Ευρώπ  η διάθεση των επενδυτών δεν είναι τόσο αισιόδοξη, κυρίως εξαιτίας της πληθώρας των κρουσμάτων σε δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Γηραιάς ηπείρου, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα οποία τις οδήγησαν σε ανανέωση των lockdown.

Ωστόσο, η Goldman επισημαίνει ότι εάν ληφθεί υπόψιν η ευρύτερη εικόνα στην ευρωζώνη, η κατάσταση της δημόσιας υγείας φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη από ότι δείχνει η επικρατούσα άποψη. Παρά τα «πάνω κάτω» της Astrazeneca, ο ρυθμός των εμβολιασμών επιτέλους επιταχύνεται.

Ως αποτέλεσμα, ακόμα και οι απόλυτοι αριθμοί του COVID-19 δεν είναι τόσο κακοί όσο κοινώς αναμεταδίδεται, με τα ποσοστά θετικότητας και τους θανάτους να σταθεροποιούνται παρά το επιλεκτικό άνοιγμα των καταστημάτων και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα.

Ως εκ τούτου, η Goldman τονίζει ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην εκτίμηση της για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5,1% στην ευρωζώνη, έναντι του 4,2% που υποστηρίζει η αγορά.