Προτάσεις εξαγοράς της ασφαλιστικής Υδρόγειος έχουν κατατεθεί στη διοίκηση της εταιρείας από πολυεθνικές, με το ενδεχόμενο της πώλησης της ελληνικής εταιρείας να είναι ανοιχτό. Την ίδια στιγμή η ασφαλιστική αγορά της χώρας αναδιατάσσεται μετά και το deal της NN, η οποία απέκτησε έναντι 584 εκατ. ευρώ τη MetLife.
O Αναστάσιος Κασκαρέλης, πρόεδρος της Υδρόγειος Ασφαλιστική σημειώνει στο Liberal Markets πως η εταιρεία τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφει συνεχή κερδοφορία της τάξεως των 40-50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει διπλασιάσει τα κεφάλαιά της. Όπως επισημαίνει, οι υποψήφιοι αγοραστές από το εξωτερικό δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο δείκτη φερεγγυότητας SCR, ο οποίος για την ιστορική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία έχει ανέλθει στο 170%, ενώ το ενεργητικό της αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ο ίδιος παρατηρεί πως παρά την αύξηση της κερδοφορίας παρατηρείται μείωση του κύκλου εργασιών, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων και της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφεται από τον Μάιο και ύστερα.
Ο κ. Κασκαρέλης σχολιάζοντας το deal για την απόκτηση της MetLife από την NN αναφέρει πως ο ασφαλιστικός χάρτης στη χώρα μας βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης. Πράγματι, του deal της ΝΝ είχε προηγηθεί η απόκτηση της AXA από την Generali, ενώ η ολοκλήρωση της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC δεσπόζει στις συμφωνίες που αλλάζουν την αγορά.
Αναστάσιος Κασκαρέλης, πρόεδρος της Υδρόγειος Ασφαλιστική
Ο νέος χάρτης της αγοράς – Τι βλέπουν οι επενδυτές
Μετά τις εξαγορές που έχουν γίνει στον κλάδο με βάση τα παραγωγικά αποτελέσματα του 2020, η NN Hellas περνά στην πρώτη θέση. Ειδικότερα το 2020 είχε συνολική παραγωγή στα 755,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 285 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Metlife και τα υπόλοιπα 470,8 εκατ. ευρώ στην NN Hellas. Μετά την πρόσφατη συγχώνευση η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τον έτερο μεγάλο παίχτη της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς με παραγωγή 710,7 εκατ. ευρώ, με την ασφαλιστική να δραστηριοποιείται και στον κλάδο ζωής (508,3 εκατ. ευρώ) και στις γενικές ασφαλίσεις (202,4 εκατ. ευρώ). Έπεται μία ακόμη μεγάλη «δύναμη» στην ασφαλιστική αγορά, η Eurolife με παραγωγή ασφαλίστρων στα 448,6 εκατ. ευρώ. Η Generali φιγουράρει στην τέταρτη θέση με 405,5 εκατ. ευρώ παραγωγή και την πεντάδα συμπληρώνει η Interamerican με παραγωγή ασφαλίστρων στα 372 εκατ. ευρώ.
Γιατί όμως πολυεθνική γίγαντες ενδιαφέρονται για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τοποθετούνται σε σύντομο διάστημα σε αυτήν; Ο κ. Κασκαρέλης εξηγεί πως ο ασφαλιστικός κλάδος ακολουθεί τον τραπεζικό και την οικονομία. Οι αλλαγές που γίνονται στον τραπεζικό κλάδο οδηγούν σε αναδιάταξη και εκ των πραγμάτων σε αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά, ενώ οι εταιρείες βλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, επομένως παίρνουν σήμερα θέση με το βλέμμα στο…αύριο.
Άλλοι λόγοι που θέτουν την ασφαλιστική αγορά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η ανάπτυξη που ενδέχεται να γνωρίσουν οι ιδιωτικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις, ενώ καίριο ρόλο διαδραματίζει και η παγκόσμια τάση για τις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει το εποπτικό πλαίσιο «Solvency».