Απάντηση της Αθήνας στον Κροάτη Πρόεδρο: Οι δηλώσεις του στρεβλώνουν την πραγματικότητα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Απάντηση της Αθήνας στον Κροάτη Πρόεδρο: Οι δηλώσεις του στρεβλώνουν την πραγματικότητα

Με καυστικό τρόπο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σημειώνοντας πως «οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, ανέφερ ότι «από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου.

Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Οι προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου

Υπενθυμίζεται πως ο Μιλάνοβιτς υποστήριξε πως οι ελληνικές αρχές «σκόρπισαν σε όλη την Ελλάδα τους Κροάτες για να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν», καθώς και «σαν να είναι «αιχμάλωτοι πολέμου». 

«Αυτό (σ.σ. αυτή η συμπεριφορά) είναι πρακτικά στα όρια της εφαρμογής του νόμου του πολέμου. Πέντε μέρες δεν είναι αρκετές για να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε 100 ταραξίες και χούλιγκαν αυτούς που είναι πιθανώς ένοχοι, αν είναι ένοχοι, και αν αυτός ο άμαχος έχασε τη ζωή του από την θέληση και δράση ενός από αυτούς τους πολίτες μας ή κάποιος μαχαιρώθηκε κατά λάθος και ο άνδρας αιμορραγούσε μέχρι θανάτου. Αυτό δεν μπορούσε να προσδιοριστεί σε πέντε ημέρες. Αντίθετα, βάλατε όλη την αποστολή Erasmus των φοιτητών χουλιγκανισμού στην ελληνική φυλακή. Τι είναι αυτό;», είπε σε αυστηρό ύφος ο Μιλάνοβιτς.

Μάλιστα τόνισε ότι  «το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η Ελλάδα έχει τη δική της διαδικασία, αλλά εγώ είμαι ο πρόεδρος της Κροατίας, είμαι υποκειμενικός και εγωιστής όταν πρόκειται για εκατό Κροάτες αιχμαλώτους. Αυτοί οι άνθρωποι αιχμαλωτίζονται σαν να ήταν πόλεμος».

Αποστάσεις από τον Κροάτη πρωθυπουργό

Σαφείς αποστάσεις από τις προκλητικές δηλώσεις του Κροάτη προέδρου πήρε ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους συλληφθέντες».

«Κατηγορούνται (σ.σ. οι συλληφθέντες) για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα, και ένας οπαδός σκοτώθηκε. Εκατό από αυτούς δεν μπορούν να κατηγορηθούν γι' αυτό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και στη συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών απελαύνονται στην Κροατία», επεσήμανε.

«Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς για την υπόθεση στην Ελλάδα, είπε ότι «όπως οι γονείς αυτών των ανθρώπων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, έτσι ίσως θα έπρεπε να ζητήσουν από τον Μιλάνοβιτς να μην τους βοηθήσει. Αυτές οι δηλώσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες μας», υποστήριξε.

«Θα τους βοηθήσουμε με τον πιο αφοσιωμένο τρόπο, έχοντας κατά νου ότι δεν κατέβηκαν εκεί για εκδρομή», είπε. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από τέτοιες περιπτώσεις και ότι οι οπαδοί πρέπει να ξεχωρίσουν από τον χουλιγκανισμό.

«Είμαστε μια υπερδύναμη στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα τέτοια πράγματα δεν είναι προς τιμή μας, αλλά θα συμμετάσχουμε στους πολίτες μας σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Η πολιτική για να τους βοηθήσουμε θα πρέπει να γίνεται εποικοδομητικά και όχι όπως ο Μιλάνοβιτς, που προσβάλλει την ελληνική δικαιοσύνη», κατέληξε.