Δ. Σαρηγιάννης: Η μαύρη λίστα των πιο επικίνδυνων προϊόντων που απειλούν την υγεία μας

Δ. Σαρηγιάννης: Η μαύρη λίστα των πιο επικίνδυνων προϊόντων που απειλούν την υγεία μας

Αναφορικά με τη μαύρη λίστα των πιο επικίνδυνων προϊόντων στην Ευρώπη μίλησε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Σαρηγιάννης: «Τα προϊόντα αυτά είναι μια σειρά από χημικά ή μέταλλα όπως ο μόλυβδος ή το κάδμιο αλλά και ουσίες που δίνουν τελικά πλαστικές ιδιότητες στα προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι ιταλικοί εστέρες ή οι δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ό,τι έχει μια κάποιου είδους πλαστικότητα».

«Όσον αφορά τις επιπτώσεις, αυτό που κάνουν είναι ότι δημιουργούν μια ανισορροπία στο ορμονικό μας σύστημα. Μια βασική είναι η εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου. Υπάρχει λοιπόν, μεγάλη πιθανότητα διασύνδεσης της σημαντικής έκθεσης σε αυτές τις ουσίες με την αυξημένη επιδημία παχυσαρκίας που υπάρχει στον ευρωπαϊκό πληθυσμό και μάλιστα στα νέα παιδιά και στην Ελλάδα, με αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη».

«Και βεβαίως ξέρουμε ότι αυτά συνδέονται δευτερογενώς, με άλλες παθογένειες, όπως προβλήματα και νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος» δήλωσε ο Δ. Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με το ποσοστό επικινδυνότητας των παιχνιδιών το οποίο αγγίζει το 23% ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι: «Ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει επικίνδυνο τόσο για το μωρό όσο και για τα πιο μεγάλα παιδιά, τα οποία συνήθως έχουν συμπεριφορές που δεν έχουν οι ενήλικες όπως για παράδειγμα να μασουλάνε τα παιχνίδια τους».

«Τότε λοιπόν, αρχίζει κανείς να διαλύει το πλαστικό, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το παιχνίδι κι εκείνο αρχίζει να εκλύεται από μια σειρά από ουσίες όπως για παράδειγμα, η δισφαινόλη, την οποία και ανέφερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από μια πολύ μεγάλη μελέτη που έχουμε ολοκληρώσει -πανευρωπαϊκή σε μετρήσεις στον πληθυσμό της Ευρώπης- έχουμε βρει συγκεντρώσεις καδμίου που είναι πάνω από τα όρια ασφαλείας σχεδόν σε όλες τις χώρες, το οποίο είναι εντυπωσιακό».

Σχετικά με τον τρόπο που μπορεί κάποιος να προστατευτεί από τέτοιου είδους ουσίες τόνισε ότι «Πρέπει να ενισχυθούν κυρίως οι έλεγχοι στα προϊόντα και έπειτα η επίγνωση του καταναλωτή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

«Εμείς σαν ερευνητικό ίδρυμα, τόσο στο Αριστοτέλειο όσο και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που είμαι πρόεδρος, συμμετέχουμε νομίζω σε επίπεδο ηγετικό, σε μια αντίστοιχη πανευρωπαϊκή δράση, ερευνητική, για το πώς να κάνουμε τη χημική βιομηχανία να σχεδιάζει πια όχι μόνο προϊόντα, αλλά τα βασικά μόρια, τα χημικά αυτά που μπαίνουν στο προϊόν-και μπορεί να έχουν την τοξικότητα-να τα σχεδιάζει έτσι ώστε να είναι ασφαλή και άρα, μη τοξικά και βιώσιμα, δηλαδή να μην έχουν αρνητική επίπτωση στο οικοσύστημα».

Τέλος συμπλήρωσε, ότι «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μιλάμε για έναν μετασχηματισμό της βιομηχανίας σε ένα πραγματικά φιλικό οικονομικό σχεδιασμό τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον».