Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛΑΣ για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 19χρονου.
Η ΕΡΤ παρουσίασε έγγραφο της Αστυνομίας, στο οποίο φαίνεται ότι από τις 9 Ιουλίου είχε ενημερώσει το δήμο Κασσάνδρας ότι το λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης. Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.
Την ίδια ώρα, οι πραγματογνώμονες συνεχίζουν την έρευνα τους για τη συλλογή στοιχείων.
Από την πλευρά της, η οικογένεια του 19χρονου ζητεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τους υπεύθυνους.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας 18χρονος που εργαζόταν στην επιχείρηση, υποστήριξε ότι ο χειριστής του συγκεκριμένου παιχνιδιού «έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που ανέβαιναν σ' αυτό, το πήγαινε στο τέρμα, ακούγοντας μέχρι και τις παρατηρήσεις των υπολοίπων εργαζομένων στο λούνα παρκ».
Πώς αδειοδοτούνται τα λούνα παρκ και ποιοι τα ελέγχουν
Τα ερωτήματα παραμένουν αρκετά όσον αφορά στον τρόπο λήψης αδειών για τη νόμιμη λειτουργία πάρκων αναψυχής, οι έλεγχοι που γίνονται και κυρίως τι πρέπει να αλλάξει για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας για τους χρήστες.
Ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου ένας ιδιοκτήτης πάρκου αναψυχής να λάβει νόμιμη άδεια, αλλά και για άλλα σχετικά ζητήματα, υποστήριξε, «Υπάρχουν δύο διαδικασίες, μία βάσει της υπουργικής απόφασης 50116/2020 και η άλλη με την ΚΥΑ 65006/2022. Στη μία υποβάλλονται τα έγγραφα στον οικείο δήμο ο οποίος εκδίδει την άδεια, στη δεύτερη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο notifybusiness.gov.gr και αυτός που κάνει την αίτηση βεβαιώνει ότι έχει όλα τα σχετικά έγγραφα. Αυτό που είναι παράδοξο είναι ότι αν σε 10 μέρες δεν ελεγχθεί από τον οικείο δήμο, είτε με τη μία διαδικασία, είτε με την άλλη τότε νοείται ότι έχει εκδοθεί η άδεια και λειτουργεί κανονικά το λούνα παρκ».
Και συνέχισε λέγοντας «Αυτό ισχύει για λούνα παρκ που είναι εγκατεστημένα σε ιδιωτικούς χώρους και όχι σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί μετά από προκηρύξεις από δήμους. Κάθε λούνα παρκ πρέπει να διαθέτει βιβλίο περιοδικής επιθεώρησης και συντήρησης», όπως ανέφερε και στάθηκε και στο πως γίνεται ο έλεγχος στα παιχνίδια».
Παράλληλα πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Σε κάθε μηχάνημα θα πρέπει να υπάρχουν οδηγίες, περιορισμοί ως προς τη χρήση το serial number. Αν επισκεφτούμε ένα λούνα παρκ και δούμε ότι κάτι από αυτά λείπει, να σκεφτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ζητούμε σαν πολίτες να επιδειχθεί η έγκριση λειτουργίας του».