Καλύτερη είναι η κατάσταση στα μέτωπα από τη φωτιά που ξέσπασε στη βορειοανατολική Αττική, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά κάποιες διάσπαρτες εστίες.
«Τα 6 μποφόρ σε συνδυασμό με την ξηρότητα του εδάφους δεν είναι λίγα», επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Νικόλας Λαβράνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστών.
Η πυρκαγιά έχει διανύσει απόσταση πάνω από 30 χλμ, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και κατεστραμμένες περιουσίες.
Το «hot dry and windy» και το «φαινόμενο της κηλίδωσης»
Όπως εξήγησε, «η πυρκαγιά στου Βαρνάβα είχε όλα τα χαρακτηριστικά που δεν θέλαμε να έχει μια πυρκαγιά. Ο συνδυασμός hot dry and windy όχι μόνο βρήκε εφαρμογή σε αυτή τη δασική πυρκαγιά, αλλά ήταν άκρως επιθετική, δύσκολα διαχειρίσιμη και απρόβλεπτη και δημιούργησε παρά πολλά προβλήματα κυρίως με το φαινόμενο της κηλίδωσης, δηλαδή λόγω της ξηρότητας του εδάφους, η φωτιά μέσω των δυνατών ανεμών και των ισχυρών ριπών μετέφερε σπίθες εκατοντάδες μέτρα μακριά δημιουργώντας νέες εστίες πυρκαγιάς που γιγαντωνόντουσαν και δημιουργούσαν νέο μεγάλο μέτωπο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι εναέριες δυνάμεις να επιχειρήσουν για εύστοχη βολή αλλά και οι επίγειες δυνάμεις αρκετές φορές να εγκλωβίζονται μέσα σε μια εστία».
Λέκκας: Γιατί είναι δύσκολη η κατάσβεση της πυρκαγιάς στον αστικό χώρο
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για το εκρηκτικό κοκτέιλ που συνετέλεσε στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, υποστήριξε ότι, «είναι ένα κοκτέιλ το οποίο είναι πολύ εκρηκτικό. Είναι η ξηρασία την οποία είχαμε επισημάνει, η μηδενική υγρασία και στο έδαφος και στο υπέδαφος. Έχουμε να κάνουμε με ισχυρούς ανέμους, με πολλή καύσιμη ύλη και κυρίως έχουμε να κάνουμε με ένα ανάγλυφο το οποίο είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει κανένας, ενώ παράλληλα ενισχύει την ένταση της πυρκαγιάς».
«Όταν η πυρκαγιά μπήκε στον αστικό χώρο, είναι πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις οι οποίες διαμορφώνονται. Γιατί ο αστικός χώρος είναι ποικιλόμορφος, δεν μπορεί να επιχειρηθεί γρήγορα μια προσπάθεια», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν στοιχεία τα οποία αυξάνουν την επικινδυνότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στον αστικό χώρο και γενικώς είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση κατάσβεσης όταν έχουμε να κάνουμε μέσα στον αστικό χώρο», επισήμανε.
«Όταν έχουμε να κάνουμε με την Αττική τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα γιατί μέσα στην Αττική υπάρχουν τεράστιες πιέσεις για χώρο. Οι πιέσεις αυτές οδηγούν πολλές φορές και σε εσκεμμένες ενέργειες και μάλιστα γίνονται σε περιόδους που είναι πολύ αρνητικές στο να μπορούμε να επέμβουμε. Δεύτερον, έχουμε να κάνουμε με έναν ιστό ο οποίος είναι πολύπλοκος και το περιβάλλον της Αττικής είναι πολύ δύσκολο».
Επισήμανε ότι από εδώ και πέρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο ακόμα, ακριβώς γιατί η Αττική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί και πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύσουμε τα δάση, ειδικά στην περιοχή αυτή.