Ρήγμα στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» προκάλεσε η θαλασσοταραχή που επικράτησε σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή από το πρωί του Σαββάτου.
Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί του Σαββάτου σήμανε συναγερμός για το πλήρωμα του ιστορικού αντιτορπιλικού καθώς τα μανιασμένα κύματα αποτελούν σημαντική απειλή ακόμη και για πιθανή βύθισή του.
Για τον λόγο αυτό στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έσπευσε ρυμουλκό σκάφος, το οποίο κρατά ακινητοποιημένο το «Βέλος». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία, είχαν προκληθεί φθορές λόγω των ισχυρών ανέμων.
Σύμφωνα με το voria.gr oι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στη Θεσσαλονίκη και οι ριπές τους αγγίζουν ακόμη και τα 90 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα συνεχίσουν να φυσούν και τη νύχτα, για να κοπάσουν από αύριο.
Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ
Το Βέλος ΙΙ / D-16 είναι αντιτορπιλικό τύπου Fletcher του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού.
Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στη χούντα των συνταγματαρχών. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Ομοίου τύπου πλοία αποτελούν τα Ασπίς II, ‘Λόγχη ΙΙ’ και 'Σφενδόνη ΙΙΙ'.