Με δονήσεις έως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες εγείροντας προβληματισμό στους επιστήμονες οι οποίοι – μεταξύ άλλων – υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποιος ήταν ο κύριος σεισμός όπως και ότι είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν πιο ισχυρό σεισμό.
Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη (11/02) το απόγευμα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης, με σκοπό την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας. Η τοποθεσία επελέγη διότι βρίσκεται πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.
Νέοι σεισμοί 4,8, 4,9 και 5 Ρίχτερ
Μετά το μπαράζ σεισμών μεγέθους έως 5 Ρίχτερ κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Τρίτης, νέες σεισμικές δόνηση 4,9, 4,6, 4,4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το πρωί στα ανοιχτά της Αμοργού.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τρίτης στις 13:43 σημειώθηκε νέος σεισμός εντάσεως 4,8 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:17 σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται στα 16,4 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:39 σε απόσταση 236 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Επίσης, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:36 σε απόσταση 231 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 07:14 στα ανοιχτά της Αμοργού, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 14,4 χλμ.
Ο ισχυρότερος εκ των σεισμών που καταγράφηκαν τη νύχτα ήταν μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Τη Δευτέρα (10/02) στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Στο μεταξύ, συνεδριάζει την Τρίτη (11/02) η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή. Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Ακόμη, στις 17 Φεβρουαρίου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Τι λένε οι σεισμολόγοι μετά τις διπλές δονήσεις των 5,2 και 5,3 Ρίχτερ
Αναφορικά με τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/02), ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός».
Όπως σημείωσε, η «σεισμική δραστηριότητα (σ.σ στις Κυκλάδες) δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες» αλλά «είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς», ενώ δεν είναι προσδιορίσιμο ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Διότι, «συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο κύριος σεισμός η δόνηση των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας».
Σχετικά με την ακολουθία σεισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, σημείωσε στην ΕΡΤ ότι «αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση».
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έθεσε επί τάπητος τρία πιθανά σενάρια: «η σμηνοσειρά να τελειώσει και να μην έχουμε τίποτα, η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό και η σμηνοσειρά να οδηγήσει σε μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου, κάτι ανάλογο που είχαμε δει τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εάν ήμουν στη Σαντορίνη πάντως περισσότερο θα ανησυχούσα για μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει εάν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο».
Από πλευράς του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού». Όπως εκτίμησε, «πάντα μιλάμε σε τέτοιες περιπτώσεις σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Η εξέλιξη ενός σεισμού είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, βλέπουμε πως πάει το ρήγμα, μέχρι που έχει φτάσει, πως έχει εγκλωβιστεί η ενέργεια, όλα αυτά τα αξιολογούμε και μιλάμε επί του θέματος».
Σχετικά με την αποκλιμάκωση του φαινομένου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά χρειάζονται σαφή στοιχεία που να οδηγούν σε αυτήν.
Στο μεταξύ, σε αναρτήσεις προέβησαν οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Άκης Τσελέντης, έπειτα από τις διπλές σεισμικές δονήσεις των 5,2 και 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (10/02).
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε μια ανάρτηση στα social media, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, τονίζοντας ότι «έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Όπως ανέφερε, «άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τόνισε σε ανάρτησή του: «Όπως τα είπαμε μόλις είχαμε 5,3» και παρέθεσε τα στοιχεία για την τελευταία σεισμική δόνηση.
Δύο ισχυροί σεισμοί των 5,2 και 5,3 Ρίχτερ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα
Δύο αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,2 και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν τη Δευτέρα (10/02) στις 22:16 ώρα Ελλάδας στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ και είχε ως επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 11 χλμ. νοτίως της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.
Ο δεύτερος σεισμός ήταν εξίσου ισχυρός, στα 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 14 χλμ, νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 17 χιλιόμετρα.
Γ. Παπαδόπουλος: Αλλάζει η επιθετική σεισμική ακολουθία, ίσως ενεργοποιήθηκε γειτονικό ρήγμα
«Έχει αρχίσει να αλλάζει η επιθετική σεισμική ακολουθία», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στα ανοιχτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με τον Γ. Παπαδόπουλο «σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης που μέχρι στιγμής έδινε τις δονήσεις».
«Από εχθές είχαμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Σήμερα είχαμε μέγιστο μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, εχθές το βράδυ είχαμε μέγεθος 5. Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικώς μεγαλύτεροι σεισμοί δεν κλείνουν τη χαραμάδα αισιοδοξίας. Μέρα με την ημέρα θα επικαιροποιούμε την ανάλυσή μας και η φύση θα μας δείξει που πορευόμαστε, αρκεί να την ερμηνεύουμε σωστά.»
«Είμαι ελαφρώς αισιόδοξος, με μεγάλη επιφύλαξη το λέω. Σε κάθε περίπτωση δεν εξελίσσονται τα έντονα σημάδια που είχαμε τις πρώτες μέρες, όταν εξελισσόταν η προσεισμική ακολουθία. Η επιθετική προσεισμική ακολουθία έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο MEGA.
«Μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου», πρόσθεσε, «έχουμε τα τελευταία δύο με τρία εικοσιτετράωρα ελαφρά μείωση των σεισμών με μεγέθη πάνω από 3. Το μέσο μέγεθος των σεισμών αρχίζει και μειώνεται παρά τα 5 Ρίχτερ που είχαμε εχθές και τα 4,9 πριν λίγες ώρες. Αυτά είναι τα δύο σημάδια που μας δίνουν την αισιόδοξη προοπτική ότι ίσως έχουμε μπει στη διαδικασία αποφόρτισης, σε μια διαδικασία μετασεισμικής ακολουθίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «σήμερα έχουμε και ένα καινούργιο χαρακτηριστικό. Οι δύο σεισμοί που είχαν τα μεγαλύτερα μεγέθη φαίνεται για πρώτη φορά ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σπάζει το ρήγμα. Μέχρι τώρα όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό σπασίματος πάνω στο ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί.
Σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης που μέχρι τώρα έχει ενεργοποιηθεί. Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί στα αισιόδοξα σημάδια αλλά πρέπει να περιμένουμε. Να περιμένουμε η φύση να μας “προικίσει” με περισσότερα στοιχεία για να τα συνδυάσουμε όλα μαζί και να δώσουμε τον εντονότερο τόνο αισιοδοξίας που όλοι χρειαζόμαστε. Πάνω από όλα υπομονή».