Στη θέση του βοηθού του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου εξελέγη ο Γιώργος Χρηστίδης, ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» που είχε δημοσιεύσει το «ρεπορτάζ» για τη «Νεκρή Μαρία του Έβρου» τον Αύγουστο του 2022.
Η ψηφοφορία για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΞΤ πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου και πρόεδρος αναδείχθηκε η Νεκταρία Σταμούλη ανταποκρίτρια του Politico και αντιπρόεδρος η Σάνια Ριστόβσκα, ανταποκρίτρια του πρακτορείου ειδήσεων MIA της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Γ. Χρηστίδης είχε γράψει το ρεπορτάζ για δήθεν νεκρή ανήλικη από δάγκωμα σκορπιού σε νησίδα του Έβρου όπου είχαν καταφύγει 38 μετανάστες, το οποίο αποδείχθηκε fake news. Το γερμανικό περιοδικό είχε αναγκαστεί σε αναδίπλωση, απέπεμψε τον αρχισυντάκτη και τελικά αφαίρεσε όλα τα άρθρα του επί του θέματος. Μάλιστα, η περιβόητη «Μπαϊντά» που ήταν η πηγή του «ρεπορτάζ» και πόζαρε στις φωτογραφίες με τους πρόσφυγες, αποδείχθηκε influencer που ζει στη Γερμανία.
Πώς είχε σκηνοθετηθεί ο θάνατος της «μικρής Μαρίας»
Το τι πραγματικά συνέβη στη νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο του 2022 είχε αποκαλύψει Σύρος πρόσφυγας. Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθάρισε πως το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, που φέρεται να απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού -και το οποίο όπως αποδείχθηκε ουδέποτε συνέβη- σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή ως ένα εύρημα, προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ο πρόσφυγας, μέλος της ομάδας των 38, περιέγραψε μία πορεία που ξεκίνησε από τη Συρία και έπειτα από πολλές παλινωδίες κατέληξε στη νησίδα του Έβρου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Από όσα ανέφερε, τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.
Εκείνη, όπως τόνισε, μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού.
«Της έκοψαν τα μαλλιά ώστε να μη μοιάζει με το παιδί στη φωτογραφία, που υποτίθεται ότι είχε πεθάνει και της έκαναν μαθήματα ώστε να ακούει στο νέο όνομά της, Μάγια αντί για Μαρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενώ για τη γυναίκα είπε: «Η Μπαϊντά ήταν εκείνη που βρισκόταν σε επικοινωνία με τον διακινητή και εκείνη που θα υποδείκνυει στην υπόλοιπη ομάδα πότε ακριβώς θα επιχειρούσαν το πέρασμα στην ελληνική όχθη».