Η θωράκιση αρχαιολογικών χώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου αποτέλεσε το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, η σύσκεψη έγινε στη βάση της εμπειρίας της θωράκισης 11 αρχαιολογικών χώρων κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και στοιχείων που προέκυψαν από νέες αυτοψίες τις οποίες πραγματοποίησαν μικτά κλιμάκια των αρμοδίων υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των αυτοψιών αποτιμήθηκε η συνολική τρωτότητα μιας σειράς αρχαιολογικών χώρων και καταγράφηκαν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς.
Αποφασίστηκε, στη σύσκεψη, οι περιφέρειες και οι δήμοι να επιταχύνουν τις ενέργειες και δράσεις τους σε ζητήματα αρμοδιότητάς τους για θέματα πυροπροστασίας. Και η φετινή αντιπυρική περίοδος να περιλαμβάνει (όπως και πέρυσι) τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας και οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού σε αρχαιολογικούς χώρους.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.
Ακόμη, μετείχαν οι γενικοί γραμματείς, Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, πλήθος στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, περιφερειάρχες, χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι περιοχών όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι που υποδέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.