«Βουτιά» στις τιμές του χρυσού μετά τη μεταστροφή Τραμπ για τον Πάουελ

«Βουτιά» στις τιμές του χρυσού μετά τη μεταστροφή Τραμπ για τον Πάουελ

Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν πτώση την Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε την απειλή απομάκρυνσης του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, και εξέφρασε αισιοδοξία για μια ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μειώνοντας έτσι την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλές καταφύγιο.

Η τιμή του χρυσού spot υποχωρεί κατά 2,59%, στα 3.329,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,5%, στα 3.366,80 δολάρια.

Η προοπτική επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας και η υπαναχώρηση του Τραμπ από την απειλή αποπομπής του Πάουελ «πυροδότησαν μαζικές πωλήσεις στον χρυσό», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Ασία-Ειρηνικό στην OANDA.

Οι αμερικανικές μετοχές και το δολάριο ανέκαμψαν μετά τη δήλωση Τραμπ ότι δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον Πάουελ, παρά τις πρόσφατες έντονες επικρίσεις εναντίον του επικεφαλής της Fed για την απόφασή του να μην μειώσει τα επιτόκια. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τον χρυσό πιο ακριβό για τους διεθνείς αγοραστές, ασκώντας επιπλέον πίεση στις τιμές.

Ο Τραμπ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ουσιαστική» μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανέφερε ότι αναμένει αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Δεν έχουμε δει ακόμη σημάδια εξάντλησης της ανοδικής τάσης από τις κορυφές της αγοράς ομολόγων, συνεπώς υπάρχει ακόμα πιθανότητα για περαιτέρω ανοδική κίνηση στον χρυσό», σχολίασε ο Wong της OANDA.

Ο χρυσός, που θεωρείται παραδοσιακά αντιστάθμισμα έναντι της παγκόσμιας αβεβαιότητας και του πληθωρισμού, σημείωσε νέο ρεκόρ φέτος την Τρίτη, αγγίζοντας τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι τιμές του χρυσού θα ξεπεράσουν το ορόσημο των 4.000 δολαρίων ανά ουγγιά μέσα στο επόμενο έτος.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή spot στο ασήμι παρουσιάζει πτώση κατά 0,87%, στα 32,62 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα υποχωρεί κατά 0,19%, στα 960,40 δολάρια, ενώ το παλλάδιο σημειώνει πτώση 0,62%, στα 928,50 δολάρια.