Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν μικρή άνοδο στις ασιατικές αγορές την Τρίτη, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια, ενώ η αργία στις αγορές των ΗΠΑ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο υποτονικό κλίμα των συναλλαγών.
Αναλυτικά η τιμή spot του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,1% στα 2.019,17 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο σταθεροποιήθηκαν στα 2.030,20 δολάρια ανά ουγγιά έως 04:34 ώρα Ελλάδας.
Ενώ οι αυξημένες γεωπολιτικές διαταραχές στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προσέφεραν στον χρυσό κάποια στήριξη στις πρόσφατες συνεδριάσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη του κίτρινου μετάλλου συγκρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικών επιτοκίων.
Τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν κακό οιωνό για τα μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.
Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά έως το 2025, ιδίως εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τις αγορές ράβδων, ο πληθωρισμός καταστεί υποτονικός και εάν η παγκόσμια οικονομία εισέλθει σε βαθιά ύφεση το επόμενο έτος.
Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον χρυσό παρέμειναν αβέβαιες, ενώ και άλλα πολύτιμα μέταλλα αποδυναμώθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα υποχώρησαν κατά 0,4% στα 903,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι υποχώρησαν κατά 0,1% στα 23,023 δολάρια ανά ουγγιά.
Μικρή υποχώρηση για τον χαλκό
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρώς την Τρίτη, λαμβάνοντας μικρή στήριξη από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων αναφοράς στην Κίνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό που λήγουν τον Μάρτιο υποχώρησαν κατά 0,1% στα 3,8087 δολάρια ανά λίβρα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο πενταετούς δανείου αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης, περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 3,95%, καθώς προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Ωστόσο, οι επενδυτές αμφέβαλαν κατά πόσον η κίνηση αυτή θα βοηθούσε ουσιαστικά την κινεζική οικονομία, δεδομένου ότι τα κινεζικά επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Πέρα από τους φόβους για οικονομική αδυναμία στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία εισήλθαν αμφότερες σε ύφεση στα τέλη του 2023, ενισχύοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι πιθανό να ανακόψει τη ζήτηση χαλκού.