Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή (27/12) οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρά τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ κερδίζουν κατά 0,90% στα 73,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διαμορφώνεται στο +1,05% στα 70,35 δολάρια, μειωμένο κατά 2 σεντς, από το κλείσιμο της Πέμπτης. Ωστόσο, σε εβδομαδιαία βάση, το μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,4%, ενώ το WTI αυξήθηκε κατά 0,2%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη (26/12) τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024 και το 2025, αλλά προειδοποίησε ότι η υποτονική εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μαζί με τους αντίθετους ανέμους στον τομέα των ακινήτων, θα συνεχίσουν να την επιβαρύνουν το επόμενο έτος.
Η Κίνα αναθεώρησε την Πέμπτη προς τα πάνω το μέγεθος της οικονομίας της κατά 2,7%, αλλά δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή θα έχει μικρή επίδραση στην ανάπτυξη φέτος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύτηκαν για περισσότερα κίνητρα για την τόνωση της επέκτασης το 2025.
Οι κινεζικές αρχές έχουν συμφωνήσει να εκδώσουν ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (411 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το επόμενο έτος, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τα δημοσιονομικά κίνητρα για να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία.
Η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση για τα αμερικανικά αποθέματα, από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute, έδειξε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφεραν πηγές της αγοράς την Τρίτη.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καταγράφουν αύξηση κατά 4,16% στα 47,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβήτησε τη νέα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Ουκρανία.
Η ισχύουσα συμφωνία λήγει φέτος και οι εναλλακτικές προτάσεις των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για τη συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έχουν αντιμετωπίσει την αντίθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αρνείται τις συμφωνίες που ωφελούν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η ενδεχόμενη απώλεια του ουκρανικού διαμετακομιστικού αερίου, περίπου το 5% της ευρωπαϊκής ζήτησης, θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση από τους νορβηγικούς αγωγούς και το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν πέσει κάτω από το 75%. Επιτείνοντας την αβεβαιότητα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ουκρανική Naftogaz πρέπει να αποσύρει μια αγωγή για μη καταβληθέντα τέλη διαμετακόμισης πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε νέα συμφωνία.