Η BusinessEurope, ένας σημαντικός οργανισμός υποστήριξης επιχειρήσεων που εκπροσωπεί επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στην Ευρώπη, έχει εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες της για το υψηλό κόστος ενέργειας και τον αντίκτυπό του στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με τη BusinessEurope, οι υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θέτουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις αντίστοιχες σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, όπου το κόστος ενέργειας είναι χαμηλότερο. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι πιο εμφανές σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η μεταποίηση και τα χημικά, καθώς εκεί το κόστος ενέργειας αποτελεί σημαντικό ποσοστό των συνολικών εξόδων τους.
Μπροστά σ’ αυτήν την πραγματικότητα, δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως προκειμένου να μην μειωθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει η Ευρώπη να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους κλιματικούς στόχους, ενώ πιο ψύχραιμες φωνές υποστηρίζουν ότι αυτό που απαιτείται είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που λαμβάνει υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και μια σαφής στροφή της Ευρώπης σε υποδομές που θα βοηθήσουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται ασφαλώς οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αφού ενισχύουν την προσπάθεια μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χωρίς να επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Στην Ελλάδα το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει εδώ και καιρό στρέψει το ενδιαφέρον του στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τρίτες χώρες, αφού η αυξημένη διασυνδεσιμότητα μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους και να δώσει λύσεις σε προβλήματα που «καίνε», όπως αυτό της ακρίβειας.
Ανάμεσα στις διασυνδέσεις που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, μία είναι εκείνη που εμφανίζεται ως η πιο ώριμη και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, γνωστή ως GREGY. Όπως λένε πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη διασύνδεση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εισάγει φθηνή και πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, οδηγώντας σε πιο σταθερές και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές αλλά και τις βιομηχανίες. Παράλληλα, ανταποκρίνεται σε μια από τις κύριες συστάσεις της BusinessEurope για μείωση του κόστους, δηλαδή στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα.
Σε κάθε περίπτωση δεν αργεί ο καιρός, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις από την Ε.Ε και τις εθνικές κυβερνήσεις, κατά πόσο θα επιτρέψουν λύσεις που επιδιώκουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ενεργειακή πολιτική, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην παγκόσμια σκηνή με παράλληλη υποστήριξη των πράσινων στόχων ή αν θα κάνουν πίσω μειώνοντας τις προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της Ένωσης και την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών.