Τα αιολικά πάρκα φαίνεται να αποτελούν το «κλειδί» για την πράσινη μετάβαση με το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη χώρα μας να είναι πιο έντονο από ποτέ. Έντονοι είναι όμως και οι προβληματισμοί που προκύπτουν γύρω από αυτά, με το ζήτημα των περικοπών ενέργειας να απασχολεί περισσότερο.
Σήμερα, οι αυξανόμενες περικοπές αποτελούν τη βασικότερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη αλλά και την αποδοτικότητα των ΑΠΕ. Για το λόγο αυτόν, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού πλαισίου κανόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι τη χρονιά που μας πέρασε οι περικοπές ανήλθαν στο 2% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας από αιολικά πάρκα, ενώ φέτος το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει γύρω από την αιολική ενέργεια είναι το πώς θα βρεθεί η ισορροπία μεταξύ φωτοβολταϊκών αλλά και αιολικών πάρκων, προκειμένου να επιτευχθεί μια ομαλότερη κατανομή της πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ωρο. Στοίχημα, επίσης, αποτελεί η προώθηση του εξηλεκτρισμού της οικονομίας και η «επέκτασή» της σε άλλους κλάδους, όπως στις μεταφορές και στη θέρμανση.
Η ανάγκη, λοιπόν, εθνικής στρατηγικής για την αιολική ενέργεια, με συγκεκριμένους στόχους, ήταν πιο επιτακτική από ποτέ. Αν οι στόχοι αυτοί αποτυπωθούν όπως πρέπει στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τότε οι προοπτικές είναι ικανές να αποδώσουν «καρπούς». Το νέο αυτό Εθνικό Σχέδιο, το οποίο επικαιροποιήθηκε, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών, φωτοβολταϊκών υδροηλεκτρικών έργων με αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα.
Παρά το φαινόμενο των περικοπών, των γενικότερων ζητημάτων αλλά και της κατάργησης των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, παραμένει αμείωτο. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις.
Για αυτό και οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούσαν εντόνως από την κυβέρνηση τον ανασχεδιασμό της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σκοπός είναι, λοιπόν, να προχωρήσει ανεμπόδιστα η ενεργειακή μετάβαση αλλά και να αρθούν οι αβεβαιότητες που «προκύπτουν» από τις περικοπές ενέργειας, με στόχο την καλύτερη… ορατότητα για τους επενδυτές.