Αυτόνομες μπαταρίες: Πώς λειτουργούν, πού θα εγκατασταθούν και οι διαγωνισμοί

Αυτόνομες μπαταρίες: Πώς λειτουργούν, πού θα εγκατασταθούν και οι διαγωνισμοί

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να κάνουμε αυτήν την περίοδο στην αποθήκευση ενέργειας. Οι νέες αυτόνομες (standalone) μπαταρίες βρίσκονται σε «τελική ευθεία», με την Υπουργική Απόφαση για αυτές να αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο διαγωνισμός θα αφορά μονάδες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) που θα εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία, τον Δήμο Μεγαλόπολης αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.  

Σε συνέχεια της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης, η ΡΑΕΕΥ θα προχωρήσει στην προκήρυξη της διαδικασίας. Η προκήρυξη θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, πριν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Η κατάθεση των «φακέλων» αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, μιας και από την ημέρα δημοσίευσης και μέχρι να υποβληθούν οι προσφορές από τους συμμετέχοντες, θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες. 

Προς ώρας, «τρέχει» ήδη ένα πρόγραμμα 1 GW που στοχεύει σε αυτόνομα, μπροστά από το μετρητή, συστήματα μπαταριών. Έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί αναμένοντας περίπου 700 MW έργων αποθήκευσης μπαταριών, ενώ είμαστε εν αναμονή της προκήρυξης για τον τρίτο διαγωνισμό του προγράμματος, που στοχεύει ειδικά σε συστήματα μπαταριών σε πρώην περιοχές εξόρυξης άνθρακα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σε συνέδριο τον Ιούλιο ότι η χώρα είναι ευλογημένη με εξαιρετικούς πόρους ανανεώσιμης ενέργειας και για να επωφεληθεί από αυτούς, πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα σχέδιο που ανοίγει την αγορά αποθήκευσης μπαταριών με δύο τρόπους. Πρώτον, επιτρέποντας την συνεγκατάσταση μπαταριών πίσω από τον μετρητή σε υπάρχοντα φωτοβολταϊκά συστήματα. Και δεύτερον, επιτρέποντας νέες αυτόνομες, μπροστά από τον μετρητή, μπαταρίες χωρίς δημόσια υποστήριξη επιχορηγήσεων.

Οι δύο αυτές διαφορετικές πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά ορόσημα στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν για να αποδειχθούν ουσιαστικές οι νέες πολιτικές. Δεν είναι ακόμη σαφές, για παράδειγμα, πού θα εγκατασταθούν οι νέες αυτόνομες, μπροστά από τον μετρητή, μπαταρίες. Κι ενώ υπάρχουν πολλές άδειες για τέτοια συστήματα στην Ελλάδα, εγείρεται το ερώτημα αν αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους παράγοντες της αγοράς ή αν το κράτος θα υποδείξει πόσες μπαταρίες χρειάζονται και πού.

Πάντως, η Υπουργική Απόφαση για τις standalone μπαταρίες θα ορίζει μεταξύ άλλων την επενδυτική ενίσχυση των έργων, η οποία θα είναι 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Επίσης, θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης για τις προσφορές των εταιρειών, αναφορικά με τη στήριξη στο OPEX που διεκδικούν, δηλαδή το ύψος του εγγυημένου εσόδου. Μάλιστα, καθώς θα πρόκειται για την τελευταία διαδικασία διεκδίκησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης για standalone μπαταρίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει «έκρηξη ενδιαφέροντος» και μεγάλη συμμετοχή.