«Σύγκρουση» ανάμεσα στις χώρες - μέλη του OPEC υπήρξε το Σάββατο σχετικά με μια προτεινόμενη συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι. Έτσι, τίθεται σε κίνδυνο τις προσπάθειες να εκπληρωθεί η πρώτη δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου για για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Παρατηρητές στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ήταν μεταξύ πολλών χωρών που επέμεναν ότι η διάσκεψη στο Ντουμπάι επικεντρώνεται μόνο στη μείωση της κλιματικής ρύπανσης - και όχι στη στόχευση των ορυκτών καυσίμων που την προκαλούν.
Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών φτωχών, ευάλωτων στο κλίμα έθνης απαιτούν μια συμφωνία COP28 να απαιτεί ξεκάθαρα τον τελικό τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
«Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των εκπομπών», είπε ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Χάιθαμ Αλ Γκάις, σε σχόλια που διάβασε στους εκπροσώπους της συνόδου κορυφής ένας αξιωματούχος. «Αυτή που επιτρέπει την οικονομική ανάπτυξη, βοηθά στην εξάλειψη της φτώχειας και αυξάνει την ανθεκτικότητα ταυτόχρονα».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ομάδα παραγωγών πετρελαίου έστειλε επιστολή καλώντας τα μέλη και τους συμμάχους της να απορρίψουν οποιαδήποτε αναφορά για ορυκτά καύσιμα στην τελική συμφωνία κορυφής, προειδοποιώντας ότι «η αδικαιολόγητη και δυσανάλογη πίεση στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο».
Ήταν η πρώτη φορά που η Γραμματεία του OPEC παρενέβη στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα με μια τέτοια επιστολή, σύμφωνα με τον Άλντεν Μάγιερ του think-tank E3G. «Δηλώνει μια μυρωδιά πανικού», είπε.
Ο Επίτροπος για το κλίμα της ΕΕ, Γιόπκε Χούκστρα, επέκρινε την επιστολή ως «εκτός» με τις προσπάθειες που γίνονται για το κλίμα.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός στον OPEC και ο de facto ηγέτης του οργανισμού και η Ρωσία είναι μέλος της λεγόμενης ομάδας OPEC+.
Επιμένοντας στην εστίαση στις εκπομπές και όχι στα ορυκτά καύσιμα, οι δύο χώρες φάνηκε να στηρίζονται στην υπόσχεση για ακριβή τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, η οποία σύμφωνα με την ομάδα επιστήμης του ΟΗΕ για το κλίμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, δεν έχουν εγκρίνει ρητά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στο COP28, αλλά έχουν υποστηρίξει μια δημοφιλή έκκληση για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κορυφαίος απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, Σιε Ζιενχούε, περιέγραψε τη φετινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα ως τη δυσκολότερη στην καριέρα του.
«Έχω συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα εδώ και 16 χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους. "Η πιο δύσκολη συνάντηση είναι η φετινή. Υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν."
Είπε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες η σύνοδος κορυφής να χαρακτηριστεί επιτυχημένη εάν τα έθνη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στη γλώσσα για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, Μπουπεντέρ Γιαντάβ, απαίτησε «ισότητα και δικαιοσύνη» σε οποιαδήποτε συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ηγούνται της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα.
Ευρύτερα διπλωματικά παράπονα παρουσιάστηκαν επίσης στο βήμα το Σάββατο, θολώνοντας την εστίαση στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένας εκπρόσωπος της Ρωσίας είπε σε μια ομιλία ότι η Μόσχα εξετάζει εάν ορισμένα από τα περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού που παγώθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα ταμείο για την καταστροφή του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα διαμαρτυρήθηκε για, όπως είπε, απαράδεκτες συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ταϊβάν στις συνομιλίες. Και ένας Παλαιστίνιος εκπρόσωπος κατήγγειλε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι η σύγκρουση κατέστησε δύσκολη την εστίαση στις προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή.