Στο 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα «κλείδωσε» η επιδότηση για τον Δεκέμβριο στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, με την τελική τιμή για τα «πράσινα» τιμολόγια να κυμανθεί μετά την επιδότηση στα 14-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι απορρόφησαν ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων της χονδρικής αγοράς ρεύματος με τις χρεώσεις για αυτόν τον μήνα να ξεκινούν από τα 15,5 και φτάνουν μέχρι τα 19,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Στο μεταξύ τα μπλε (σταθερά) τιμολόγια δίνουν ανταγωνιστικές τιμές και μάλιστα χωρίς επιδότηση που είναι σε πολλές περιπτώσεις κάτω 10 λεπτών.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.
Το ποσό της επιδότησης προέρχεται τώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, θα λάβουν επιδότηση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι 35kva) καθώς η τελευταία φορά που έλαβαν επιδότηση οι επαγγελματίες ήταν το 2023. Οι επίσημες ανακοινώσεις για το πώς θα επιδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αποκλείεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Για τις τελευταίες, αναμένεται πάντως να εφαρμοστεί το γενικό πλαίσιο επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «de minimis». Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλουν μια αίτηση για την επιδότηση, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με βάση αυτόν τον κανονισμό κάθε κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει ενισχύσεις έως 300.000 ευρώ εντός 3ετίας, χωρίς το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.
Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εξετάζονται διάφορα σενάρια με τον Θ. Σκυλακάκη να δηλώνει πριν λίγες μέρες για αυτές: «Θα δούμε γιατί μιλάμε για τις μικρές και μεσαίες κατά κύριο λόγο. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις υπόλοιπες»
Πάντως, για να επιδοτηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις θα απαιτούνταν ειδικό σχήμα (με κοινοποίηση και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ.), συνεπώς αναμένεται έμμεση στήριξη, μέσω φοροελαφρύνσεων.
Πώς κλείνει η χρονιά
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το «ασανσέρ» στη χονδρική ρεύματος όλη τη χρονιά, οι λιανικές τιμές ρεύματος θα κλείσουν το 2024 κατά 10-15% χαμηλότερα για τα νοικοκυριά, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Προς ώρας, η μέση τιμή του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 146 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι προβλέψεις της αγοράς σύμφωνα είναι ότι το αυξημένο κόστος θα το συναντήσουμε τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο.
Προκειμένου να αποφύγει κραδασμούς από την ενεργειακή ακρίβεια, η κυβέρνηση εξετάζει να συνεχίσει την επιδότηση και για το επόμενο διάστημα. Οι πόροι που διαθέτει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επαρκούν αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξουν τις επιδοτήσεις και αλλά θα αναζητηθούν και άλλοι, ενώ το επόμενο διάστημα, θα έχουν εισρεύσει και οι πόροι από τον φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο, δημοσιονομικού χαρακτήρα, επιλέχθηκε σε αντίθεση με ένα κανονιστικό μέτρο, κάτι που θα αποτελούσε παρέμβαση στην αγορά.
Στο μεταξύ, κάτω από 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκεται σήμερα η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 12% και διαμορφώνεται στα 147.02 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 166.84 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως η χώρα μας σήμερα έχει την πέμπτη ακριβότερη τιμή ρεύματος στην ΕΕ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας πρωταθλήτρια της ακρίβειας παραμένει η Ουκρανία (με 6489.61 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ακολουθούν η Ουγγαρία (με 156.25 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Σερβία ( με 152.77 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και η Ρουμανία (με 151.55 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Ωστόσο την χαμηλότερη τιμή ρεύματος στην ΕΕ την έχει η Σουηδία (με 5.82 ευρώ ανά μεγαβατώρα).