Εσθονία καλεί Βρυξέλλες: «Μην ανοίξετε τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου»
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Εσθονία καλεί Βρυξέλλες: «Μην ανοίξετε τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου»

Οι στενότεροι σύμμαχοι της Ουκρανίας προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανοίξει εκ νέου τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής διευθέτησης, με την Εσθονία να περιγράφει την προοπτική αυτή ως μία «καθόλου καλή λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNBC, αυτό συνέβη λίγο μετά την ανάρτηση των Financial Times, ότι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκαταστήσουν τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ως μέρος ενός διακανονισμού για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου και επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές με γνώση των συζητήσεων, ανέφερε ότι η ιδέα είχε εγκριθεί από ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ ως ένας τρόπος μείωσης του περιφερειακού ενεργειακού κόστους.

Η Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα 294 χιλιομέτρων (183 μιλίων) με τη Ρωσία, είναι μεταξύ εκείνων που καλούν το μπλοκ των 27 κρατών να μην ανοίξει εκ νέου τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια ως μέρος ενός ειρηνευτικού διακανονισμού για την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των ροών φυσικού αερίου θα ήταν ασυμβίβαστη με τον στόχο του μπλοκ να σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

«Έχουμε δει στην ιστορία ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο. Η Ρωσία το έχει επανειλημμένα αποδείξει αυτό - και έτσι, το να επιστρέψουμε πίσω δεν είναι καλή λύση με κανέναν τρόπο», δήλωσε στο CNBC μέσω βιντεοκλήσης ο Κάντρι Ελίας-Χιντοάλα διευθυντής του τμήματος κυρώσεων και στρατηγικών αγαθών του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε πάρει το μάθημά της όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Γεωργία το 2008. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη: Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις κυρώσεις και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ενεργειακές εισαγωγές της Ρωσίας», δήλωσε ο Εσθονός Ελίας-Χιντοάλα, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε έκτοτε τη σημασία της εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και της βελτίωσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας του μπλοκ.

Το σχέδιο της ΕΕ παραμένει η προσήλωση στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ευρώπη των 27 υιοθέτησε μια 15η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου έτους, επιδιώκοντας να αποδυναμώσει περαιτέρω τις στρατιωτικές και βιομηχανικές δυνατότητες της Ρωσίας.