Με το νέο μεικτό τιμολόγιο ρεύματος θα υποδεχθούμε το νέο έτος, καθώς από τον Ιανουάριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν δύο ζώνες φθηνού ρεύματος, τα μεσημέρια και αργά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται τώρα τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της νέας διζωνικής τιμολόγησης με σκοπό από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς να έχει εφαρμοστεί.
Έχουμε αφήσει προ πολλού πίσω μας την εποχή όπου η βραδινή ζώνη εξασφάλιζε χαμηλές τιμές χρέωσης στο ρεύμα, καθώς το σύστημα έχει αλλάξει άρδην. Το νυχτερινό τιμολόγιο δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, καθώς το ρεύμα είναι σήμερα φθηνότερο τα μεσημέρια και μετά τα μεσάνυχτα, μιας και τότε είναι που βρίσκονται στο peak λειτουργίας και τα φωτοβολταϊκά (μεσημεριανές ώρες) ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή.
Έτσι, θα «πέσουν» σημαντικά και οι τιμές στην ακριβή ζώνη, δηλαδή όλες τις υπόλοιπες ώρες, με το ΥΠΕΝ να εκτιμά πως το νέο μεσημεριανό τιμολόγιο θα καλύπτει τις ώρες κάπου μεταξύ 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και τη νύχτα μετά τα μεσάνυχτα (πιθανώς μετά τη 1).
Να σημειωθεί ότι η χαμηλή ζήτηση στο ρεύμα εντοπίζεται και τα Σαββατοκύριακα, στα οποία αναμένεται, επίσης, να επεκταθεί η ζωνική χρέωση.
Το όλο σκεπτικό είναι ότι από τη στιγμή που όλο και περισσότερες οικιακές συσκευές, από πλυντήρια και κλιματιστικά μέχρι ηλεκτρικές σκούπες, δουλεύουν με προγραμματισμό και εξ’ αποστάσεως, το μέτρο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για ρεύμα.
Στο νέο μεικτό τιμολόγιο των δύο ζωνών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περίπου 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν σήμερα νυχτερινό, με συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής).
Μην ξεχνάμε ότι αυτό που οδήγησε στην υιοθέτηση του καθεστώτος του νυχτερινού τιμολογίου ήταν η κυριαρχία των θερμοηλεκτρικών μονάδων στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, μια συνθήκη που σήμερα με την έντονη διείσδυση των ΑΠΕ έχει αλλάξει συλλήβδην. Μάλιστα, οι τιμές πλέον στη χονδρική καταγράφουν σημαντική άνοδο κυρίως κατά τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν σταματά δηλαδή η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Πρεμιέρα και για τα πορτοκαλί τιμολόγια
Τη νέα χρονιά θα κάνουν, επίσης, την εμφάνισή τους και τα νέα δυναμικά (πορτοκαλί) τιμολόγια, για τους καταναλωτές σε πρώτη φάση που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή ρεύματος (κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις μέσης τάσης), με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης να είναι «στα σκαριά».
Στα πορτοκαλί τιμολόγια θα εκδίδονται για κάθε ημέρα 24 τελικές τιμές προμήθειας (μία για κάθε ώρα) που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας.
Οι πάροχοι που υποχρεούνται να διαθέτουν πορτοκαλί τιμολόγια και είναι αυτοί που προμηθεύουν περισσότερους από 200.000 τελικούς καταναλωτές, δηλαδή ΔΕΗ, Protergia, Ηρων, NRG, Elpedison και Zeniθ, θα πρέπει να ειδοποιούν τους πελάτες τους για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι τις 20.00 της προηγούμενης ημέρας, παροτρύνοντας τους να αποφύγουν την κατανάλωση.
Τα δυναμικά τιμολόγια θα μπορούν να περιλαμβάνουν πάγιο, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής έκπτωσης. Η ωριαία τελική τιμή προμήθειας θα έχει δύο σκέλη, ξεκινώντας από τη βασική τιμή, που θα είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και στην οποία θα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί έκπτωση.
Το δεύτερο σκέλος θα είναι η δυναμική τιμή, η οποία θα είναι και αυτή που θα μεταβάλλεται σε ωριαία βάση. Η δυναμική τιμή θα προκύπτει με βάση έναν συντελεστή Β (ο οποίος θα ορίζεται από τον προμηθευτή) με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται η ωριαία χονδρεμπορική τιμή.
Σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά πάνω από τα 200 ευρώ/Μεγαβατώρα, οι πάροχοι οφείλουν να ειδοποιούν τους πελάτες τους μέσω sms ή και Viber.