Χρονιά – σταθμός είναι το 2025 για τους υδρογονάνθρακες καθώς ο αμερικανικός πετρελαϊκός «κολοσσός» ExxonMobil αναμένεται να αποφασίσει μέχρι την άνοιξη του 2025 για το αν θα πραγματοποιήσει ή όχι την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο ένα από τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης και ειδικότερα στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Αν οι Αμερικανοί πουν τελικά το «ναι» και αποφασίσουν να προχωρήσουν σχετικά με τη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης, μέσα στο 2026 θα μπορούν να «δουλέψουν» τα πρώτα τρυπάνια στην περιοχή, καθώς είναι απαραίτητο και ένα στάδιο προετοιμασίας που μπορεί να διαρκέσει περίπου 12 μήνες.
Υπενθυμίζεται, πως για τη συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης, μαζί και με εκείνη «Δυτικά της Κρήτης» έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobil (βασικός operator) αλλά και στην Helleniq Energy (μικρή συμμετοχή).
Το σχήμα της κοινοπραξίας έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σεισμικές έρευνες των περιοχών και μετά την αξιολόγηση των δεδομένων, βρίσκεται στη φάση της λήψης της απόφασης για τη διενέργεια γεώτρησης. Η τελευταία αναμένεται ότι μπορεί να φθάσει σε βάθος έως και 2.500 μέτρων ξεπερνώντας τα 100 εκατ. δολάρια.
Το project για τους υδρογονάνθρακες και ειδικότερα ο εντοπισμός πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των οικονομικών καταστάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των περιοχών που ερευνώνται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και στις οποίες ακόμη δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves).
Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.
Να σημειωθεί, ότι επί του παρόντος υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών πέρα από την ExxonMobil και τη HELLENiQ ENERGY, όπως η Energean με το mega project αποθήκευσης στον Πρίνο. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: Μία στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης).
Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως το «αγκάθι» της γραφειοκρατίας στη χώρα μας αλλά και οι δικαστικές προσφυγές έχουν προβληματίσει κατά καιρούς αρκετά τους εταίρους και έχουν λειτουργήσει πολλές φορές ανατρεπτικά στο story ανάπτυξης των υδρογονανθράκων.
Αντίστοιχα προβλήματα είχαν αντιμετωπίσει και πριν από δύο χρόνια η τότε κοινοπραξία των TotalEnergies – ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY στα δύο πολλά υποσχόμενα σε κοιτάσματα φυσικού αερίου υπεράκτια blocks της Κρήτης αλλά και η Energean με τη γεώτρηση στο οικόπεδο «Ιωάννινα».
Ας ελπίσουμε αυτό να μην επηρεάσει τους Αμερικανούς και να μην πάνε «στράφι» τα σημαντικά κοιτάσματα που διαθέτει η Ελλάδα, ικανά, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, ακόμη και για εξαγωγές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης.