Τη συμπλήρωση ενός αιώνα επιχειρηματικής διαδρομής του brand «Μακεδονικός Χαλβάς» γιόρτασε η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ η οποία στηριζόμενη στο ηθικό επιχειρείν, στον άνθρωπο και στην ποιότητα, έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό όμιλο τροφίμων.
Συνεχίζοντας την ιστορία της γεύσης και της παράδοσης, η οικογενειακή χαλβαδοποιία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, επεκτείνεται και παράγει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία εξάγει πάνω από το 50% της παραγωγής της σε πέντε ηπείρους ενώ η συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση και είσοδο σε νέες αγορές, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Αφοί Χαΐτογλου. Παράλληλα, η εταιρεία έκλεισε το 2023 με πωλήσεις άνω των 99 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 93 εκατ. ευρώ το 2022 και ο όμιλος απασχολεί σήμερα 700 εργαζόμενους.
«Η πορεία της οικογενειακής μας επιχείρησης δεν είναι για εμάς μια απλή επέτειος αλλά μια ημέρα τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης για τους δικούς μας ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Χαΐτογλου ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, στην επετειακή εκδήλωση της εταιρείας ελπίζοντας ότι στα επόμενα χρόνια τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα συνεχίσουν να δημιουργούν και συγχρόνως να αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας προσφέροντας με κάθε τρόπο τη βοήθεια τους.
Κωνσταντίνος Χαΐτογλου
Σκύβοντας πάνω στην ιστορία της εταιρείας και της οικογένειας, «φαίνεται διαχρονικά η αγάπη για τη δουλειά και η αφοσίωση σε αυτή για να πετύχει το καλύτερο», τόνισε στη συνέχεια ο διευθυντής μάρκετινγκ της Αφοί Χαΐτογλου κ. Λευτέρης Χαΐτογλου ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα στελέχη και τους εργαζόμενους της εταιρείας που με την πολύτιμη συμβολή τους, κατάφερε ο Όμιλος να φτάσει στα 100 χρόνια ζωής.
Λευτέρης Χαΐτογλου
Ένας αιώνας ιστοριών
Για έναν αιώνα ιστορίας αλλά και έναν αιώνα ιστοριών έκανε λόγο από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς κ. Νικόλαος Χαΐτογλου. «Δυστυχώς, είναι ελάχιστες οι εταιρείες στη χώρα μας που έχουν την ευκαιρία και τη χαρά να φτάσουν στον ένα αιώνα ζωής. Αισθανόμαστε πλήρως την ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας και την ιστορία μας. Με την ίδια επιμονή θα φροντίσουμε τα εγγόνια μας να γιορτάσουν τα 200 χρόνια με επίκεντρο τις ίδιες αξίες, το ηθικό επιχειρείν, τον άνθρωπο και την ποιότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορά έκανε και στους δύο ανθρώπους που άλλαξαν την ιστορία της εταιρείας και διαμόρφωσαν το μέλλον της, βάζοντας τα πιο γερά θεμέλια για να φτάσει στα 100 χρόνια ζωής, στον παππού του Νίκο Χαΐτογλου ο οποίος με συνοδοιπόρο τον Δημήτρη Χαΐτογλου που απεβίωσε πριν από μερικές εβδομάδες, πήραν στους ώμους τους την εταιρεία και την οδήγησαν στην επόμενη ημέρα, και στον πατέρα του, Αλέκο Χαΐτογλου για το ήθος και την εργατικότητα του που πίστεψε ότι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει σήμερα ένας ισχυρός όμιλος τροφίμων.
Νικόλαος Χαΐτογλου
Την καταγραφή της πορείας των 100 χρόνων του Μακεδονικού Χαλβά αφήνοντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ανέλαβαν να γράψουν σε βιβλίο οι συγγραφείς Λυδία Σπανουδάκη – Δρακάκη και Μαρία Λουΐζα Τζόγια- Μοάτσου, το οποίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.
Η διαδρομή των 100 χρόνων
Η βιομηχανία τροφίμων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, από την ομώνυμη προσφυγική οικογένεια και αρχικά είχε τη μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης.
Το 1974, η εταιρεία αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό, με αιχμή του δόρατος τον «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ», ο οποίος κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις αγορές του εξωτερικού.
Το 1994, την 70η από την ίδρυσή της επέτειο, η εταιρεία θέτει σε λειτουργία την καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά, η οποία καλύπτει 12.000 τ.μ. Την ίδια χρονιά η εταιρεία δωρίζει στην Κοινότητα Καλοχωρίου έναν πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό θέλοντας έμπρακτα να αποδείξει το ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της.
Το 1997, προωθεί στην αγορά ένα νέο προϊόν, το χαλβά με επικάλυψη σοκολάτας ενώ το 2004, ξεκινά η λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και η παραγωγή παρθένου σησαμελαίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε το 2007.
Σήμερα, μετά από 100 πλέον χρόνια ζωής, διατηρεί ως έδρα της την περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνει έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων - εκ των οποίων 67.000 τετραγωνικά μέτρα είναι οι στεγασμένοι της χώροι - και παράγει παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα απόλυτα ενταγμένα στη Μεσογειακή διατροφή.
Στις δύο υπερσύγχρονες μονάδες, της επεξεργασίας του σησαμιού και της παραγωγής χαλβά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, για την επίτευξη σταθερής ποιότητας τελικού προϊόντος. Παράλληλα οι παραδοσιακοί μέθοδοι παραγωγής παραμένουν ενεργοί, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη διατήρηση του αυθεντικού χαρακτήρα των προϊόντων.
Τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου παρέχουν τη δυνατότητα συνεχούς ελέγχου, τόσο των πρώτων υλών, όσο και των τελικών προϊόντων. Εκτός από τα προϊόντα σησαμιού, η εταιρεία δραστηριοποιείται τέλος παράγοντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.