ΒΙΚΟΣ A.E.: Η ηπειρωτική εταιρεία που συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην περιοχή

ΒΙΚΟΣ A.E.: Η ηπειρωτική εταιρεία που συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στην περιοχή

Πιθανόν να έχετε βρεθεί στα υπέροχα Ζαγοροχώρια για να απολαύσετε τη ζεστή φιλοξενία και την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι, όπως και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζει έντονα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Ένα μείζον ζήτημα το οποίο οδηγεί σε ερήμωση πολλών ελληνικών χωριών.

Η εταιρεία Βίκος αναγνωρίζοντας την υπογεννητικότητα ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, με πολύ σημαντική επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και τη γενικότερη υπόσταση της χώρας μας, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, ανέλαβε δράση στην περιοχή που έχει τις «ρίζες» της, δημιουργώντας το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής».

Ως μία εταιρεία με έντονη τοπική δράση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευημερία της Ηπείρου, η Βίκος Α.Ε., μέσω του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής», το 2021 «υιοθέτησε» 46 τοπικές κοινότητες στον Δήμο Ζαγορίου, με συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον πληθυσμό αυτόν, στο Δήμο Ζαγορίου θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς πτωτική τάση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με 8 το 2017, 7 το 2018 και 6 το 2019.

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis, άνοιξαν την αγκαλιά τους για να υποδεχτούν και να στηρίξουν ακόμη περισσότερες οικογένειες, καθώς 136 τοπικές κοινότητες στους δήμους Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας εντάσσονται στο πρόγραμμα. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε γυναίκες που είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, να ζήσουν με ασφάλεια και προστασία την εμπειρία της μητρότητας, παρέχοντας ταυτόχρονα ψυχολογική και ηθική συμπαράσταση.

Μέσα από το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής» ήδη υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση  τη γέννηση των δύο πρώτων βρεφών, καλύπτοντας τα πλήρη λειτουργικά έξοδα των εξετάσεων, των μετακινήσεων αλλά και του τοκετού.

Με τον τρόπο αυτό η οικογένεια της εταιρείας Βίκος, συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και στέκεται στο πλάι της τοπικής κοινωνίας της Ηπείρου, προσεγγίζοντας με σεβασμό και ευαισθησία τις ανάγκες των ανθρώπων της. Ευχή της είναι να συνεχίζει να ανθίζει το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», να μεγαλώνουν με υγεία τα νέα παιδιά και να γεμίζουν με χαμόγελα τα χωριά της Ηπείρου. Και για τον λόγο αυτό, φροντίζει με όλες τις δυνάμεις της να διαμορφώνει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, ώστε η ζωή να είναι προτεραιότητα και το παιδικό γέλιο να ηχεί σε κάθε γωνιά.

Ως εταιρεία με ευαισθησία για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, με πολυετή και πολυεπίπεδη δράση και προσφορά, προσανατολισμένη στην ευημερία του τόπου μας, η εταιρεία Βίκος, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα της εταιρείας «Ο Β-οίκος της ζωής μας», μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό να αναδείξουν, συμβολικά και εμπράκτως, ως επείγουσες προτεραιότητες την προστασία της φύσης, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό. Αφορούν, δηλαδή, τρεις πολύ σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι οποίοι ταυτοχρόνως αποτελούν οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες.

Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα. Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων - προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες - όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.