Η Boeing σχεδιάζει να μεταπωλήσει δεκάδες αεροσκάφη που έχουν «παγώσει» λόγω των κινεζικών δασμών, μετά την επιστροφή ενός τρίτου αεροσκάφους τζετ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να το αφήσει αδιάθετο χωρίς αγοραστή.
Η απόφαση αποσκοπεί στο να αποφευχθεί μια νέα συσσώρευση αδιάθετων αεροπλάνων, παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί κατά τις προηγούμενες περιόδους έντασης στο κινεζικό εμπόριο. Η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Boeing να ενισχύσει τη ρευστότητα και να μειώσει το χρέος, μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές την Τετάρτη, η Boeing έκανε τη σπάνια κίνηση να αναφερθεί δημόσια στην πιθανότητα μεταπώλησης αεροσκαφών, σημειώνοντας πως η ζήτηση παραμένει ισχυρή: «Οι πελάτες τηλεφωνούν ζητώντας επιπλέον αεροπλάνα», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Μπράιαν Γουέστ. Τέτοιες διαπραγματεύσεις γίνονται συνήθως υπό άκρα μυστικότητα.
«Εξαιτίας των δασμών, πολλοί από τους πελάτες μας στην Κίνα έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραλάβουν τα αεροσκάφη τους», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος Κέλι Όρτμπεργκ.
Πηγές της βιομηχανίας χαρακτήρισαν τα σχόλια ως έμμεσο μήνυμα προς Πεκίνο και Ουάσιγκτον, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου απειλεί να πλήξει σοβαρά την ανανέωση των αεροπορικών στόλων, την ώρα που η Boeing επιχειρεί να ανακάμψει από εσωτερικές κρίσεις.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησε αυτόν τον μήνα τους βασικούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, με την Κίνα να απαντά με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα.
Παρά ταύτα, ο Γουέστ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να μεταβληθεί ταχέως. Η Ουάσιγκτον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης, επισημαίνοντας ότι τα υψηλά τιμολόγια δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα.
Νέοι πιθανοί αγοραστές είναι η Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Λατινική Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Η εξεύρεση νέων πελατών για ήδη κατασκευασμένα αεροπλάνα ενδέχεται να είναι δαπανηρή. Όπως αναφέρει το εξειδικευμένο Leeham News, οι εσωτερικές διαμορφώσεις - όπως οι καμπίνες επιβατών - επιλέγονται εξαρχής από τις αεροπορικές εταιρείες, και οι αλλαγές ενδέχεται να κοστίσουν εκατομμύρια, περιπλέκοντας και νομικά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις.
Η Boeing αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα αποκλειστικά στην αγορά της Κίνας. «Δεν θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε αεροσκάφη για πελάτες που δεν πρόκειται να τα παραλάβουν», δήλωσε η Όρτμπεργκ.
Επιστροφή στο εργοστάσιο
Η αλλαγή στάσης της Boeing έρχεται μετά από δεκαετίες λειτουργίας ενός καθεστώτος αφορολόγητων συναλλαγών στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες αποδείξεις για απαγόρευση από την κινεζική κυβέρνηση, η πραγματικότητα δείχνει αλλιώς.
Η νέα στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με τη συσσώρευση αδιάθετων τζετ που είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια σχεδόν πενταετούς παγώματος των εισαγωγών των 737 MAX στην Κίνα.
Δύο τζετ που είχαν σταλεί στην Κίνα τον Μάρτιο για λογαριασμό της Xiamen Airlines επέστρεψαν στην έδρα της Boeing στο Σιάτλ την περασμένη εβδομάδα.
Ένα τρίτο 737 MAX αναχώρησε από το κέντρο ολοκλήρωσης Zhoushan κοντά στη Σανγκάη για το Γκουάμ, ένα από τα σημεία στάσης στη διαδρομή των 8.000 χλμ. για παραδόσεις στον Ειρηνικό.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την Aviation Flights Group, είχε αρχικά κατασκευαστεί για την Air China, η οποία δεν σχολίασε τις εξελίξεις.
Είχε σταλεί από το Σιάτλ στις 5 Απριλίου, λίγο πριν το Πεκίνο ανακοινώσει τα δικά του τιμολόγια ως απάντηση στις αποφάσεις Τραμπ.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των καθυστερημένων παραδόσεων της Boeing σε εμπορικά αεροσκάφη. Η αμερικανική εταιρεία έχει χάσει μερίδιο αγοράς από την ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια Airbus.
Η Boeing σχεδίαζε την παράδοση περίπου 50 αεροπλάνων στην Κίνα φέτος, ωστόσο εξετάζει πλέον την αναπροώθηση 41 εξ αυτών.
Την ίδια στιγμή, η Airbus βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη παραγγελία έως και 500 τζετ από την Κίνα. Ωστόσο, τέτοιες αποφάσεις συχνά καθυστερούν λόγω γεωπολιτικής αστάθειας.