Η δημιουργία ενός business PC είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση από εκείνη ενός τυπικού καθημερινού υπολογιστή, ενός gaming rig ή την αγορά ενός laptop.
Ένα desktop που προορίζεται για επαγγελματική χρήση οφείλει να πληροί ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Καθ’ ότι αποτελεί επί της ουσίας εργαλείο δουλειάς, μιλάμε για μία επένδυση η οποία πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα είναι σε θέση να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία ή ορθότερα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις «χτίζοντας» το σταθερό σύστημα που θα «εκτοξεύσει» την παραγωγικότητά σου; Δεν είναι πολλά -για την ακρίβεια μόλις τρία- αλλά αρκούντως σημαντικά. Έλα να τα δούμε ένα προς ένα.
1. Κατάληξε στο μέγεθος
Πριν από οτιδήποτε άλλο, το πρώτο πράγμα που θα κληθείς να αποφασίσεις, είναι το μέγεθος του συστήματός σου. Το λεγόμενο form factor παίζει σημαντικό ρόλο αφού το PC σου πρέπει αφ’ ενός να ανταποκρίνεται στην διαθέσιμη επιφάνεια του γραφείου σου και αφ’ ετέρου να διαθέτει επαρκή χώρο για τα διάφορα υποσυστήματά του. Μπορείς π.χ. να επιλέξεις ένα ογκώδες μεν tower που θα σου προσφέρει δε πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ή θα πρέπει να συμβιβαστείς με ένα small form factor (ή mini) PC που όντας πιο συμπαγές μπορεί να τοποθετηθεί παντού; Μήπως ένα all-in-one PC είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι;
Ακόμα κι αν προτιμήσεις έτοιμη πρόταση από κάποιον κατασκευαστή (αντί να στήσεις ο ίδιος το επαγγελματικό σου PC), η αναζήτησή σου θα ξεκινήσει από το μέγεθος του κουτιού του υπολογιστή σου.
2. Οριοθέτησε τις απαιτήσεις σου
Έχοντας βρει το μέγεθος του κουτιού του υπολογιστή σου, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς και με το εσωτερικό του, τουτέστιν τα διάφορα υποσυστήματά του -επεξεργαστής, RAM, δίσκοι κλπ. Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από το τι θες να κάνεις με το σύστημά σου ή αν προτιμάς, τι ακριβώς περιλαμβάνει η επαγγελματική σου καθημερινότητα. Μιλάμε φερ’ ειπείν για εφαρμογές γραφείου (σουίτα Microsoft Office, πλατφόρμες παραγωγικότητας τύπου Jira και Basecamp κλπ) ή προγράμματα σχεδίασης CAD; Ασχολείσαι με δημιουργία περιεχομένου (επεξεργασία βίντεο, 3D rendering κλπ) και streaming ή δουλεύεις περισσότερο με web-based apps και online υπηρεσίες; Το multitasking θα έλεγες πως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρουτίνα σου;
Όπως και να ‘χει, θα σου προτείναμε έναν επεξεργαστή της Intel (Core i3 για σχετικά light καταστάσεις, Core i5 για τις περισσότερες και Core i7 για πραγματικά απαιτητικές εργασίες) τελευταίας γενιάς για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Οι τιμές της RAM έχουν πέσει, οπότε δες πόση σου επιτρέπει η μητρική σου κάρτα και πράξε αναλόγως (τα 8 GB θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο). Για δίσκο επίλεξε οπωσδήποτε SSD κι αν χρειάζεσαι πρόσθετη χωρητικότητα, τότε και μόνο τότε κατάφυγε σε HDD, ενώ τέλος η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών θα σου φανεί χρήσιμη μόνο αν χρησιμοποιείς εφαρμογές απαιτητικές στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μην ξεχάσεις το τροφοδοτικό: επένδυσε σε μία αξιόπιστη λύση κατασκευαστή που εμπιστεύεσαι για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο.
3. Μην αμελήσεις τη συνδεσιμότητα
Το business PC σου θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου, κάτι που μπορεί να πετύχει διαθέτοντας ένα υπερπλήρες προφίλ συνδεσιμότητας. Αρχικά ξεκίνα με τα όσα βλέπεις: αρκετές θύρες USB (Type-A και Type-C) ώστε να συνδέσεις τα διάφορα περιφερειακά και αξεσουάρ, εξόδους HDMI για δεύτερη και τρίτη οθόνη, πρόσθετη θύρα ήχου για ακουστικά, αναγνώστη καρτών για άμεση μεταφορά δεδομένων, καθώς επίσης Wi-Fi (εννοείται 6 και ει δυνατόν 6E) και Bluetooth γιατί τα καλώδια αρχίζουν και εκλείπουν σιγά-σιγά.
Μετά πέρνα στα όσα δε βλέπεις: τελευταίας γενιάς PCIe για σύνδεση κάρτας γραφικών καθώς και αρκετές υποδοχές για επιπρόσθετους δίσκους (SATA SSD, M.2, mSATA SSD, M.2 PCIe SSD και M.2 NVMe SSD) γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς τι.
Κάνε τα παραπάνω και να είσαι σίγουρος πως το business PC σου θα καλύψει τις ανάγκες σου σε βάθος χρόνου, κάνοντας παράλληλα άμεση απόσβεση του ποσού που θα δαπανήσεις γι’ αυτό.