Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό ανέφερε ο CEO της εταιρείας κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας στους αναλυτές.
Παράλληλα, ο κ. Καπετανάκος αναφέρθηκε και στους τρείς πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη της Noval Property.
Ο πρώτος είναι ο σημαντικός αριθμός ανεκτέλεστου από projects σε ιδιόκτητα ακίνητα που βρίσκονται υπό κατασκευή.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Noval Property κατέχει μια σειρά από πρώην βιομηχανικά ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται εντός της αστικής ζώνης περιμετρικά της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα των ιδιόκτητων περιουσιακών στοιχείων δίνει στη Noval Property ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την έγκαιρη και επιτυχή ανάπτυξη και να παραδώσει σύγχρονο, βιώσιμο, εισοδηματικά αποδοτικό προϊόν ακινήτων. «Οι στρατηγικές επαναχρησιμοποίησης και ανάπτυξης που εφαρμόζουμε», πρόσθεσε, «ξεκλειδώνουν το δυναμικό κεφαλαιακής αξίας και δημιουργούν την ευκαιρία η δημιουργία επαναλαμβανόμενου εισοδήματος». Το πρόγραμμα ανάπτυξης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την αγορά και την ανάπτυξη ακινήτων. Όπως εξήγησε ο κ. Καπετανάκος, η Noval Property αναζητά, αξιολογεί και αποκτά ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες κυρίως στην ελληνική αγορά ακινήτων, εφαρμόζοντας στρατηγικές core και προστιθέμενης αξίας, εκτός από αναπτυξιακά έργα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, επικεντρωνόμαστε σε προνομιακά εμπορικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου και logistics) με ισχυρά μεγέθη και δυνατότητες αύξησης των ενοικίων. «Στοχεύουμε επιλεκτικά σε πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες και στους τομείς της κατοικίας και φιλοξενίας, για να συμπληρώσουμε το ισορροπημένο μείγμα του χαρτοφυλακίου μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο τρίτος άξονας είναι η διαχείριση του χαρτοφυλακίου, η οποία επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη, επαναχρησιμοποίηση και επέκταση των υφισταμένων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης για τη δημιουργία αξίας
Εφαρμόζουμε, πρόσθεσε ο κ. Καπετανάκος, «μια προληπτική και πρακτική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για την περαιτέρω βελτίωση του κατώτατου ορίου ανά περιουσιακό στοιχείο». Ακόμη, όπως ανέφερε ο ίδιος, «μετριάζουμε τον κίνδυνο μέσω της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου όσον αφορά την τοποθεσία και την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, στοχεύοντας σε υψηλά ποσοστά προ-μίσθωσης και την εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης».
Ο κ. Καπετανάκος τόνισε ακόμη και την άνοδο της καθαρής αξίας της εταιρείας, η οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 427,4 εκατ. ευρώ ή 3,98 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 365,9 εκατ. ευρώ ή 3,40 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας άνοδο 17%.
Επίσης αναφορά έγινε και στη σημαντική άνοδο των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Ειδικότερα, αύξηση 18% παρουσίασαν τα έσοδα από μισθώματα για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι 24,9 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022.
Τα καθαρά κέρδη για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν σε 64,6 εκατ. ευρώ, έναντι 24,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2022, αυξημένα κατά 40,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 164%). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων (adjusted EBITDA) για τη χρήση του 2023 ανήλθαν σε 17,8 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ κατά το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 39%. Ακόμη, Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτωνγια τη χρήση του 2023 ανήλθαν σε 47,6 εκατ. ευρώ, έναντι 18,2 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 162%.