Μετασχηματίζοντας τη μεταλλευτική δραστηριότητα: Η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για καινοτομία και ισότητα

20 Νοέμβριος 2024
Μετασχηματίζοντας τη μεταλλευτική δραστηριότητα: Η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για καινοτομία και ισότητα

Στη σύγχρονη μεταλλευτική βιομηχανία, οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και σχετικοί με την εταιρική διακυβέρνηση παράγοντες (ESG), επαναδιαμορφώνουν τη στρατηγική των επιχειρήσεων, θέτοντας νέα πρότυπα ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας, αποδεικνύοντας καθημερινά στην πράξη τη δέσμευσή της για υιοθέτηση αυτών των αρχών, ενσωματώνοντας την τεχνολογία, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τη διαρκή λογοδοσία στις καθημερινές της δραστηριότητές. 

Βιώσιμες πρακτικές και Περιβαλλοντική Ευθύνη

Η εταιρεία επενδύει σε βιώσιμες πρακτικές εξόρυξης, που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα προάγουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. 

Μια από αυτές αφορά στην εξυγίανση περιοχών πέριξ των μεταλλείων, μέσω της απομάκρυνσης ποσότητας άνω των 4 εκατ. τόνων επιβαρυμένων υλικών από ιστορικές αποθέσεις προγενέστερων ιδιοκτητών, με παράλληλη εξυγίανση και φύτευση των χώρων αυτών προκειμένου το τοπίο να επανέλθει στην κατά το δυνατό πρότερη φυσική του κατάσταση, ένα έργο στο οποίο έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας αλλά και προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών της επιδόσεών, η εταιρεία παρακολουθεί 24/7 περισσότερα από 500 σημεία ως προς 13 περιβαλλοντικές παραμέτρους, μέσω του βραβευμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που εφαρμόζει. Tα αποτελέσματα των μετρήσεων αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο σε μια δημοσίως προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com.

Ασφαλής και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων

Για την περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων, τόσο από το παραγωγικό μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όσο της εξυγίανση των επιβαρυμένων περιοχών της μακρόχρονης προγενέστερης δραστηριότητας, η εταιρεία λειτουργεί στη θέση  «Κοκκινόλακκας» έναν υπερσύγχρονο και ασφαλή χώρο ξηρής απόθεσης, μια επένδυση συνολικής αξίας 100 εκατ. δολαρίων και χωρητικότητας 10,65 εκατ. κυβικών μέτρων, ικανή να καλύψει τις ανάγκες για το σύνολο των ετών δραστηριοποίησή της.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας της Ξηρής Απόθεσης στο μεταλλείο των Σκουριών, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40%, απελευθερώνοντας την πράξη μια κοιλάδα, αυτή του Λοτσάνικου ρέματος. Ταυτόχρονα, επιτρέπει την ανακύκλωση νερού, μειώνοντας την κατανάλωση φυσικών πόρων, ενώ βελτιώνει τη γεωστατική ασφάλεια του χώρου απόθεσης.

Διασφαλίζοντας ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη σήμερα, αλλά και στο μέλλον 

Συνδέοντας τη δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει σημαντικά στην περιοχή από την αρχή της δραστηριότητάς της έως και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2021 έως το 2024 η εταιρεία έχει υλοποιήσει 5,5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις για περισσότερα από 500 έργα, με τα 4,4 εκατ. ευρώ να αφορούν αποκλειστικά το Δήμο Αριστοτέλη. Επιπλέον, ο Δήμος επωφελείται από τη δραστηριότητά της Ελληνικός Χρυσός και μέσω των αυξημένων μεταλλευτικών τελών που λαμβάνει ετησίως. Συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία τριετία έχει εισπράξει 12,75 εκατ. ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη. 

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας με σημαντικό αντίκτυπο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.

Με σύμμαχο την τεχνολογία, η ισότητα και η ενσωμάτωση κερδίζουν έδαφος στον μεταλλευτικό κλάδο 

Τέλος, ως σύγχρονος ανθρωποκεντρικός οργανισμός η Ελληνικός Χρυσός δίνει προτεραιότητα στην ισότητα, την πολυμορφία και την ενσωμάτωση στο εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύει σε προηγμένες τεχνολογίες που ανοίγουν τον δρόμο για νέες δυνατότητες στη μεταλλευτική δραστηριότητα και στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων σε αυτή. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων, όπως η απομακρυσμένη και η ρομποτική εξόρυξη, πέραν του ότι ενισχύει την ασφάλεια των εργαζομένων, αίρει τα εμπόδια για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εξόρυξη.

ESG & Sustainability στο Επιχειρείν