Την πρόταση της Microsoft για την εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard από τη Microsoft, ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προϋπόθεση ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα λάβει διορθωτικά μέτρα.
Η εν λόγω αξγορά έγινε έναντι 69 δισ. δολαρίων.
Η ΕΕ διαπίστωσε ότι η Microsoft «δεν θα είχε κανένα κίνητρο να αρνηθεί να διανείμει τα παιχνίδια της Activision στη Sony» και ότι «ακόμα και αν η Microsoft αποφασίσει να αποσύρει τα παιχνίδια της Activision από το PlayStation, αυτό δεν θα έβλαπτε σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών».
#EUMergerControl Commission 🇪🇺 clears acquisition of Activision Blizzard 🎮by Microsoft, subject to conditions 👇
— EU Competition (@EU_Competition) May 15, 2023
🔗➡️https://t.co/qG3D0jNfPo pic.twitter.com/Q3P2miYisH
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, όπως και η Βρετανία, διαπίστωσαν ότι η εξαγορά θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό γύρω από τη διανομή παιχνιδιών για υπολογιστές και κονσόλες μέσω υπηρεσιών παιχνιδιών cloud.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Microsoft δέχτηκε να λάβει διορθωτικά μέτρα στον «χρυσοφόρο» τομέα του cloud gaming (παιχνίδια στο νέφος) τα οποία δέχθηκαν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Την ευνοϊκή για τη Microsoft απόφαση την επέτρεψε το γεγονός ότι η αμερρικανική εταιρεία δέχθηκε streaming παιχνιδιών της Activision σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.
Το «πράσινο φως» του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ συνιστά μεγάλη νίκη για τη Microsoft, καθώς κορυφαία αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας τον περασμένο μήνα μπλόκαρε τη συμφωνία.
The European Commission has required Microsoft to license popular Activision Blizzard games automatically to competing cloud gaming services. This will apply globally and will empower millions of consumers worldwide to play these games on any device they choose.
— Brad Smith (@BradSmi) May 15, 2023
Αμετάβλητη η στάση της Βρετανίας
Ενώ τόσο οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ είδαν πιθανά προβλήματα με τη συμφωνία Microsoft-Activision, διέφεραν στα συμπεράσματά τους, με τη Βρετανία να εμποδίζει την εξαγορά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει το πράσινο φως.
Η Microsoft προσέφερε στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου παρόμοια λύση όπως και στην ΕΕ, αλλά η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε ότι η λύση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού δεν ήταν επαρκής.
Η CMA του Ηνωμένου Βασιλείου φάνηκε να καταφέρεται εναντίον της απόφασης της ΕΕ να εγκρίνει τη συμφωνία.
«Οι προτάσεις της Microsoft, που έγιναν σήμερα δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιτρέψουν στη Microsoft να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αγορά αυτή για τα επόμενα δέκα χρόνια», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA Σάρα Καρντέλ σε δήλωσή της τη Δευτέρα.
«Θα αντικαθιστούσαν μια ελεύθερη, ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά με μια αγορά που υπόκειται σε συνεχή ρύθμιση των παιχνιδιών που πωλεί η Microsoft, των πλατφορμών στις οποίες τα πωλεί και των όρων πώλησης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ομάδα της ανεξάρτητης επιτροπής της CMA απέρριψε τις προτάσεις της Microsoft και απέτρεψε αυτή τη συμφωνία».
Ο Cardell δήλωσε ότι η CMA σέβεται την απόφαση της ΕΕ, αλλά ότι η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου «εμμένει στην απόφασή της».