Το λιμάνι του Πειραιά, με τη στρατηγική του θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και τον ηγετικό του ρόλο στη Μεσόγειο, αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και της θαλάσσιας εμπορικής δραστηριότητας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο, οι αυξανόμενες απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και οι επιταγές της κλιματικής αλλαγής καθιστούν αναγκαία τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και την προσαρμογή του λιμανιού στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Η ΟΛΠ Α.Ε., σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εθνικές προτεραιότητες και με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, υλοποιεί ένα εκτεταμένο και πολυεπίπεδο επενδυτικό πρόγραμμα. Οι υποχρεωτικές και μη υποχρεωτικές επενδύσεις προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ενσωματώνοντας τεχνογνωσία αιχμής, περιβαλλοντική ευαισθησία και στρατηγική διορατικότητα.
Shutterstock
«Πλώρη» για κρουαζιέρα
Κομβικό έργο του επενδυτικού προγράμματος αποτελεί η Νότια Επέκταση του Επιβατικού Λιμένα, γνωστή και ως επέκταση για την κρουαζιέρα, η οποία επανεκκίνησε δυναμικά μετά την επικαιροποίηση των απαραίτητων εγκρίσεων και βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής.
Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Συνοχής, το έργο αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην ανταγωνιστικότητα του Πειραιά, ενισχύοντας τον ρόλο του ως διεθνούς κέντρου κρουαζιέρας. Το λιμάνι αποκτά πλέον τη δυνατότητα να υποδέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, μήκους έως 400 μέτρων, με χωρητικότητα έως 5.000 επιβατών.
Οι δύο νέοι προβλήτες που κατασκευάζονται θα λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως σημεία homeporting -δηλαδή ως σημεία εκκίνησης και τερματισμού ταξιδιών- μεταβάλλοντας ουσιαστικά τον ρόλο του Πειραιά από ενδιάμεσο σταθμό σε κύριο λιμένα αναχώρησης. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται αύξηση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή, με σαφείς θετικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, την τοπική επιχειρηματικότητα και γενικότερα στον τζίρο του τουριστικού προϊόντος.
Ήδη σήμερα, ο Πειραιάς αποτελεί σημείο αναφοράς για κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας παγκοσμίως, που τον επιλέγουν ως λιμάνι βάσης, αναγνωρίζοντας την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το λιμάνι μετεξελίσσεται σε ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής εξωστρέφειας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ενισχύοντας το διεθνές αποτύπωμα της χώρας.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν είναι καθόλου τυχαίο που το 2024 η δραστηριότητα της κρουαζιέρας κατέγραψε εκ νέου ρεκόρ επιδόσεων, σε αριθμό προσεγγίσεων, επιβατική κίνηση και έσοδα.
Παράλληλα, η ΟΛΠ Α.Ε. συνεχίζει να υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις υποδομής. Μετά την επιτυχή επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο έτος, η υπόγεια οδική σύνδεση του λιμένα με τον πρώην χώρο του ΟΔΔΥ —έργο που αναμένεται να παραδοθεί σύντομα— θα ενισχύσει σημαντικά τη διασύνδεση της λιμενικής ζώνης με τις εγκαταστάσεις logistics.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στην αναβάθμιση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Η ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας θεωρείται στρατηγικής σημασίας τόσο για την περιφερειακή οικονομία όσο και για τη διατήρηση και ενίσχυση της απασχόλησης, σε έναν τομέα με μακρά παράδοση στη χώρα.
Επίσης μεγάλη σημασίας είναι και το έργο της Βυθοκόρησης του Κεντρικού Λιμένα, ένα τεχνικά σύνθετο και περιβαλλοντικά κρίσιμο έργο, που -σε πλήρη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες- διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Υπόδειγμα σύγχρονου, ανταγωνιστικού και πράσινου λιμένα
Η απομάκρυνση των ιζημάτων, η ασφαλής διαχείρισή τους και η πιθανή επαναχρησιμοποίησή τους εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική κυκλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ποιότητα των υδάτων και περιορίζεται ο κίνδυνος ρύπανσης.
Επιπλέον, η βυθοκόρηση συμβάλλει στην αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και στην αποκατάσταση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αποτελώντας κρίσιμο μέτρο για την εύρυθμη, αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του λιμένα, στοιχείο καίριο για τη ναυσιπλοΐα, την εμπορική δραστηριότητα και τη συνολική λειτουργικότητα των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΟΛΠ Α.Ε. παραμένει η περιβαλλοντική διαχείριση. Ο Πειραιάς είναι σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου που είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου EcoPorts και διαθέτει πιστοποιήσεις κατά το πρότυπο PERS (Port Environmental Review System), ενσωματώνοντας πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση εκπομπών, την προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση της βιώσιμης λειτουργίας του λιμένα.
Η ΟΛΠ Α.Ε. ενσωματώνει σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο βασίζεται στα πρότυπα ISO 9001, ISO 14001 και ISO 50001. Μέσω του συστήματος αυτού παρακολουθούνται και ανασκοπούνται στενά οι στόχοι ποιότητας, περιβαλλοντικής επίδοσης και ενεργειακής αποδοτικότητας.
Η δέσμευση του Οργανισμού αποτυπώνεται στη συνεχή προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης και στην προώθηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, όπως και στη διαρκή βελτίωση και αριστεία σε λειτουργικό επίπεδο για το σύνολο των δραστηριοτήτων του.
Η φιλοσοφία της ΟΛΠ Α.Ε. αντικατοπτρίζεται στην επιλογή έργων που συνδυάζουν επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία. Το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί σήμερα ως υπόδειγμα σύγχρονου, ανταγωνιστικού και πράσινου λιμένα, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Με το βλέμμα στο μέλλον, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς διαμορφώνει ένα λιμάνι πρότυπο, όπου τεχνολογία, καινοτομία και περιβαλλοντική μέριμνα συνυπάρχουν αρμονικά. Στόχος είναι η διασφάλιση ενός λιμένα που δεν εξυπηρετεί μόνο το παρόν, αλλά χτίζει σταθερά τις βάσεις για τις επόμενες γενιές.