«Σπάνε τα κοντέρ» οι ελληνικές startups με αποτίμηση $12 δισ.
Shutterstock
Shutterstock

«Σπάνε τα κοντέρ» οι ελληνικές startups με αποτίμηση $12 δισ.

Επενδύσεις 555 εκατ. ευρώ απορρόφησε το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας ή startups το 2024, έχοντας τραβήξει τα βλέμματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με τα αμερικανικά κεφάλαια να προηγούνται αισθητά, φθάνοντας να αποτιμάται πλέον σε 12 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Έκθεση για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» για το 2024 που παρουσίασε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και με τη στήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), οι επενδύσεις σε ελληνικές startups αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το 2023, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν μείωση 5%.

Η Ελλάδα κινούμενη σε αντίθετη τροχιά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή αγορά με ενίσχυση των επενδυτικών ροών, συγκέντρωσε 555 εκατ. με το 50% αυτών των χρημάτων να κατευθύνθηκε σε αρχικά στάδια χρηματοδότησης (seed rounds). Επιπλέον, σημαντικές επενδύσεις σημειώθηκαν σε γύρους Series C και D, με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 190 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν σε περισσότερες από 90 ελληνικές startups, και μάλιστα σε κλάδους όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η βιωσιμότητα και οι κλιματικές τεχνολογίες, οι οποίοι παραμένουν στο επίκεντρο. Επιπλέον, κλάδοι όπως το fintech, το climate tech και η ναυτιλιακή τεχνολογία παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι μεγάλος αριθμός δηλώνει ότι ενσωματώνει AI, σε αντιστοιχία με την ευρωπαϊκή αγορά. Οι κορυφαίες εταιρείες έχουν αποτιμήσεις μεταξύ 4,9 δισ. ευρώ και 6,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% της συνολικής αξίας του οικοσυστήματος.

Το 75% των χρημάτων επενδύθηκαν από διεθνείς επενδυτές, ενώ η διασπορά κεφαλαίων διασφαλίζει τη σταδιακή ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Συνολικά 156 επενδυτές το υποστηρίζουν ενεργά, εκ των οποίων το 36% προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 24% από την Ευρώπη.

Tα funds της Ευρώπης δείχνουν να κοιτούν με έντονο ενδιαφέρον και αυτά την Ελλάδα, με σχεδόν 1 στους 4 επενδυτές προς το οικοσύστημα το 2024 να προέρχεται από τη Γηραιά Αλβιώνα, καθώς το 24% των χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2024, προήλθε από την Ευρώπη με ένα ακόμη 6% να έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στους ξένους επενδυτές, που βάζουν την Ελλάδα στην περίμετρο του ενδιαφέροντός τους, περιλαμβάνονται πλέον και κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή, με το 9% των χρηματοδοτήσεων του 2024 να προέρχεται κυρίως από επενδυτικά κεφάλαια και family offices της ευρύτερης περιοχής.

Ωστόσο, τα διεθνή και δη τα αμερικανικά funds δεν πρωταγωνίστησαν μόνο στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές startups το 2024, αλλά και στο κύμα των εξαγορών, δίνοντας δυναμικό παρών στα exits που έγιναν στο οικοσύστημα τη φετινή χρονιά. Προφανώς, το πιο ηχηρό μεταξύ αυτών ήταν η εξαγορά της Θεσσαλονικιώτικης BETA CAE Systems από τον αμερικανικό κολοσσό της Cadence έναντι 1,24 δισ.δολ., αλλά και μικρότερες εξαγορές, όπως αυτή της ελληνικής Uizard Technologies από την εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο Miro.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα αμερικανικά κεφάλαια όχι μόνο αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων, αλλά συνεισφέρουν και στους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη σε startups που εισέρχονται σε μεταγενέστερα στάδια (Series C και D).

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΑΤΕ υποστηρίζει 32 funds, ενώ 16 εξ αυτών επενδύουν ενεργά στις startups. Τα διαχειριζόμενα κεφάλαια ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ, με 75% αυτών να προέρχονται από διεθνείς επενδυτές.

Σχετικά με το προφίλ των ελληνικών startups, 8/10 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν μετά το 2019, δείχνοντας την επίδραση της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα, το 7,5/10 επικεντρώνεται σε B2B μοντέλα, ανταποκρινόμενες στη ζήτηση της αγοράς για εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Επίσης, 4/10 startups διατηρούν έδρα στην Ελλάδα, ενώ το 6/10 έχουν τη βάση τους στο εξωτερικό, αναζητώντας αγορές με μεγαλύτερο πελατολόγιο και τέλος οι 3/10 διαθέτουν angel investors, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε πρώιμα κεφάλαια.

Από το σύνολο των κεφαλαίων των 555 εκατ. ευρώ, που σήκωσαν φέτος οι ελληνικές startups, σύμφωνα με το report «Startups in Greece 2024/2025» του Found.ation και του EIT Digital, το 80% κατευθύνθηκε σε 10 εταιρείες. Η πιο καλά χρηματοδοτούμενη ελληνική startup για το 2024, αναδείχθηκε η spacetech D-Orbit, εξασφαλίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η Axelera AI, που συγκέντρωσε 60,82 εκατ.ευρώ, η proptech Blueground με 40,25 εκατ. ευρώ, η InsurTech Hellas Direct, που εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ, ενώ η Numa από τον χώρο του ΑΙ «σήκωσε» 28,98 εκατ. ευρώ, η startup βιοτεχνολογίας Deepcure 22 εκατ. ευρώ, με την iCOMAT να αντλεί 20,13 εκατ. ευρώ και την fintech Plum να εξασφαλίζει 19 εκατ. ευρώ. Η Connectly.ai άντλησε 17,89 εκατ. ευρώ, ενώ η Kinvent συγκέντρωσε 15,5 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή των γυναικών ιδρυτών στις ελληνικές startups παραμένει περιορισμένη, με μόλις 24% συμμετέχουν ως ιδρύτριες ή συνιδρύτριες. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες με γυναίκες ιδρύτριες συχνά παρουσιάζουν υψηλή ποιότητα σχεδιασμού και καλύτερη προετοιμασία για τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ο οργανισμός «We Lead» εργάζεται εντατικά για να αναδείξει τη σημασία της πολυμορφίας στην επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση των γυναικών στον τομέα μπορεί να απελευθερώσει σημαντικό δυναμικό. Επιπλέον, η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα επενδυτικά σχήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισορροπία και αντιπροσώπευση.

Παράλληλα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) έχει θέσει ως στόχο να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και κινήτρων. Τέλος, τα funds στην Ελλάδα ενθαρρύνονται να υποστηρίζουν γυναίκες επενδυτές και ιδρύτριες, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου οικοσυστήματος