Σε ολόκληρη τη χρήση του 2021 η Τιτάν είχε εμφανίσει λειτουργικά αποτελέσματα 275,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 92 εκατ. ευρώ. Πέρασαν δυόμισι χρόνια από τότε και χθες ο όμιλος έδειξε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο στην ιστορία του: Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 281,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία του έφθασε οριακά τα 149 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο τριμήνου ο όμιλος είχε καθαρή κερδοφορία 96,3 εκατ. ευρώ και αυτό ήταν το 9 συνεχόμενο τρίμηνο βελτίωσης. Οι λειτουργικές αναδιαρθρώσεις και ο συνεχής εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας αρχίζει πλέον να βγάζει αποτελέσματα χωρίς ωστόσο να υπάρχει εφησυχασμός αφού στο α’ εξάμηνο υλοποιήθηκαν επενδύσεις 108,8 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν πολλές θετικές αναγνώσεις και λίγες αρνητικές σε αυτό το εξάμηνο ρεκόρ. Και ευτυχώς διότι θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εταιρεία έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της, έχει κοινώς πιάσει ταβάνι. Οι αγορές των ΗΠΑ και των Βαλκανίων έδωσαν την ώθηση για το βελτίωση των σχετικών περιθωρίων, Ελλάδα έμεινε σταθερή αλλά σε ικανοποιητικά επίπεδα και η γεωγραφική ζώνη Τουρκία/Αίγυπτος απλώς δεν έχασε. Μάλιστα τα επιμέρους περιθώρια στο β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ (25,1%) και Βαλκάνια (41,5%) κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για τη συγκεκριμένη περίοδο σε επίπεδα τα οποία παρατηρούνται στο γ’ τρίμηνο το οποίο είναι και το ισχυρότερο της χρονιάς.
Οι τάσεις στις δύο βασικές αγορές παραμένουν ισχυρές για το κοντινό μέλλον ενώ στην Ελλάδα το κόστος ενέργειας αποτελεί τον βασικό λόγο διατήρησης της κερδοφορίας στα περυσινά επίπεδα.
Παράλληλα, οι εντυπωσιακές επιδόσεις συνοδεύτηκαν και από τις ανάλογες ταμειακές ροές. Οι οργανικές ταμειακές ροές αυξηθήκαν στα 184 εκατ. ευρώ ενώ οι κεφαλαιουχικές ροές παρέμειναν στα περυσινά υψηλά επίπεδα των 115,9 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ο όμιλος να εμφανίσει ελεύθερες ταμειακές ροές 70 εκατ. ευρώ και να μειώσει τον καθαρό δανεισμό στα 640 εκατ. ευρώ βάζοντας παρακαταθήκη για ένα υψηλότερο μέρισμα από τα 85 λεπτά του 2023.
Το ενδεχόμενο της εισαγωγής της θυγατρικής στις ΗΠΑ θα αποκρυσταλλώσει την αξία που κρύβει ο όμιλος στον ισολογισμό του: Αν η Αμερική δείξει λειτουργική κερδοφορία κοντά στα 350 εκατ. ευρώ θα μπορεί να δικαιολογεί επιχειρηματική αξία εισαγωγής σε ώριμη αγορά τουλάχιστον 2,45 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών θα έχουν μια αγοραία αξία 760 εκατ. ευρώ. Για να υπάρξει μια στοιχειώδη ισορροπία η αξία των υπόλοιπων κερδών δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από τις 6 φορές ήτοι 1,56 δισ. ευρώ ή 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα αποτίμηση. Το δυνητικό περιθώριο μόνο από την άσκηση αυτή βρίσκεται 10 ευρώ υψηλότερα έχοντας λάβει υπόψη ένα πιο αυστηρό δείκτη αξίας.
Επόμενο ραντεβού στις 12 Αυγούστου. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στον MSCI πληρούνται και αν μη τι άλλο υποστηρίζονται από τα θεμελιώδη. Και η μεγάλη αυτή προσπάθεια αναδιάρθρωσης ήρθε η ώρα να βρει δικαίωση.