«Πολλές τράπεζες, πολλοί επενδυτές, θα πρέπει να έχουν συνείδηση ότι η Γαλλία αλλάζει. Αύριο, η Γαλλία θα είναι ο καλύτερος τόπος στον οποίο θα αξίζει κανείς να ζει. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τον κύριο Neymar, αλλά για όλους τους επενδυτές».
Τα λόγια του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, αποδεικνύουν αν μη τι άλλο ότι η κυβέρνηση του Emmanuel Macron έχει αποφασίσει να μετατρέψει ομόκληρη τη χώρα και ειδικά το Παρίσι, σε οικονομικό, τραπεζικό και χρηματιστηριακό κέντρο της Ευρώπης την επόμενη ημέρα του Brexit. Προκειμένου δε να το πετύχει, έχει βάλει πρωτίστως στόχο να βγει νικήτρια στην αντιπαράθεση με τους Γερμανούς, που με τη σειρά τους έχουν μεγάλες φιλοδοξίες για τη Φρανκφούρτη.
«Θα λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται, θα μειώσουμε τους φόρους, θα καταστήσουμε τη χώρα μας πιο ελκυστική. Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα», είπε χαρακτητιστικά ο Le Maire, αναφερόμενος στην κόντρα Παρισιού-Φρανκφούρτης. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η γερμανική πόλη έχει ήδη διασφαλίσει τη μεταφορά σε αυτήν διπλάσιων θέσεων εργασίας, σε σύγκριση με τη γαλλική πρωτεύουσα, από τις μεγάλες τράπεζες που εγκαταλείπουν μερικώς το Λονδίνο.
Οι αναλυτές θεωρούν πως αιτία γι'' αυτό ειναι οι αυστηρότεροι κανόνες που διέπουν την αγορά εργασίας, ειδικά όσον αφορά τις απολύσεις και τα ωράρια. Όσον αφορά στη φορολογία, ο Macron έχει δεσμευτεί να μειώσει σταδιακά και μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 33% σήμερα στο 25%. Επίσης, έχει υποσχεθεί την ίδρυση περισσότερων δίγλωσσων σχολείων, έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολη η προσαρμογή των ξένων που θα αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν στο Παρίσι ή άλλες πόλεις.
Διαβάστε ακόμη
Γαλλία και Γερμανία κατά Apple και άλλων «γιγάντων» της τεχνολογίας για τη φορολογία